četrtek, 19. november 2020

[HR-HŽ] HŽ in Končar sta za 21 električnih vlakov podpisala pogodbo v vrednosti 844,7 milijona kun

 Premier Andrej Plenković je dejal, da je projekt pomemben za razvoj sodobnega železniškega prometa na Hrvaškem. 



Predstavniki HŽ Putniški prevoz in Končar - Električne vozila so v torek podpisali pogodbo o prodaji 21 električnih vlakov za mestni-primestni in regionalni promet v vrednosti 844,7 milijona kun (brez DDV), od tega 85 odstotkov iz Kohezijskega sklada EU .


Pogodbo sta podpisala predsednik uprave HŽ Putniški prevoz Željko Ukić in predsednik uprave Končar - električna vozila Josip Ninić.


Novi vlaki se financirajo iz Operativnega programa Konkurenčnost in kohezija 2014-2020 v okviru projekta Obnova voznega parka potniškega prometa HŽ z novimi električnimi vlaki, s katerimi podjetje nadaljuje s posodobitvijo voznega parka z 11 električnimi vlaki za mestni in primestni ter 10 električnimi vlaki za regionalni promet. .

kupna vrednost pogodbe znaša 844,7 milijona kun (brez DDV), od tega 85 odstotkov iz kohezijskega sklada EU, preostalih 15 odstotkov pa iz državnega proračuna.


Premier Andrej Plenković je dejal, da je projekt pomemben za razvoj sodobnega železniškega prometa na Hrvaškem.


Ena od prednostnih nalog vlade je nadaljevanje dela na boljših prometnih povezavah na Hrvaškem, je dejal premier in dodal, da je vlada v zadnjih letih veliko vlagala v prometno infrastrukturo, avtoceste, ceste, mostove, pristanišča in letališča.


"Naš načrt je v naslednjem desetletju vložiti približno tri milijarde evrov v železniško infrastrukturo, torej v njeno posodobitev," je poudaril premier.

Izrecno je omenil več projektov - dokončanje nižinske železnice Reka - Zagreb, celotno traso koridorja X od Zagreba skozi Vinkovce do Tovarnika, v naslednjih treh letih pa naj bi dokončali večje projekte, kot so modernizacija Zaprešić - Zabok, obnova in posodobitev Dugega Sela. - Križevci, rekonstrukcija drugega tira na odseku Križevci - Koprivnica - državna meja, nadgradnja železniške proge Vinkovci - Vukovar in rekonstrukcija in izgradnja drugega tira na trasi Hrvatski Leskovac. Na teh odsekih bo skupno 165 kilometrov novih prog.




Plenković je še poudaril, da bodo v naslednjih štirih letih polovica voznega parka HŽ Putniški prevoz novi električni vlaki, prilagojeni sodobnim potrebam.


Minister za morje, pometanje in infrastrukturo Oleg Butković poudarja, da so novi električni vlaki domači izdelek, kar pomeni, da se spodbuja domača proizvodnja, pa tudi izvoz.


V naslednjih štirih letih se bo starost železniškega voznega parka, ki je zdaj okoli 40 let, bistveno zmanjšala, pravi Butković.

Predsednik uprave HŽ Putniški prevoz Željko Ukić je dejal, da bodo novi vlaki zagotavljali popolno udobje potnikom in izboljšali storitev te družbe, medtem ko je predsednik uprave Končar - električna vozila Josip Ninić poudaril, da je podjetje dobilo službo na mednarodnem javnem razpisu. njihovo kakovost.


Rok za dostavo prvega električnega vlaka za mestni in primestni promet je 24 mesecev po podpisu pogodbe, nato pa bo dostavljenih še 10 teh vlakov, čemur sledi dobava 10 vlakov za regionalni prevoz. Rok dostave za vse vlake je december 2023.


Novi električni vlaki bodo nizkopodni in bodo dosegali hitrost 160 kilometrov na uro.


Novi vlaki bodo zagotovili večjo zmogljivost, potnikom zagotovili večje udobje in zanesljivejši prevoz.


Vlaki v mestnem in primestnem prometu bodo imeli kapaciteto 130 sedežev in 385 stoječih mest, v regionalnih pa 209 sedežev in 222 stoječih mest.


Potnikom bo zagotovljen brezplačen dostop do interneta (WiFi), vlaki pa bodo opremljeni s klančinami za vstop in izstop ljudi na invalidskih vozičkih, kolesarsko površino, medtem ko bo celotno potniško območje pod video nadzorom.