sreda, 10. julij 2019

[ SLO-SŽ] Prihajajo novi vlaki, pot do Ljubljane bo krajša

Kot kaže bomo odslej z vlakom iz Maribora do Ljubljane prišli hitreje, kot doslej. Toda šele sredi prihodnjega leta.
Slovenske železnice v zadnjem času veliko vlagajo v posodobitev železniškega omrežja in dobavljajo nove, zmogljivejše vlake. Kljub temu je pot z vlakom še vedno precej daljša od poti z avtomobilom. Po zaslugi novih vlakov, ki prihajajo na slovenske železniške tire, se bodo poti skrajšale.

Zaradi obsežnih gradbenih del, ki trenutno še vedno potekajo na železniški progi Zidani Most - Celje, se pot od Maribora do Ljubljane še ne bo zmanjšala. Se bo pa ta zmanjšala prihodnje leto v tem času, saj naj bi bila dela zaključena do sredine prihodnjega leta.

Od Maribora do Ljubljane v 90 minutah

Ko se bodo dela na omenjeni trasi končala, bo potovalni čas vlaka iz Maribora v Ljubljano predvidoma 90 minut.
Trenutno se s Slovenskimi železnicami iz Maribora do Ljubljane najhitreje pride popoldne, z vlakom do Celja, kjer je potrebno prestopiti na avtobus. Vlak iz Maribora krene 15.17, z vmesnim prestopom v Celju pa v Ljubljano prispe 17.16.
Najhitrejša jutranja linija je na voljo ob 5.40, vožnja pa traja dve uri in pet minut.

Prihodnje leto naj bi se tako pot z vlakom do Ljubljane skrajšala za pol ure, kar pomeni, da bi pot z vlakom trajala približno enako časa kot z avtomobilom.



Še vedno daleč od zahtevnih 50 minut

Napovedanih 90 minut vožnje je še vedno precej več od zahtevanih 50 minut, za kar se bori državljanska pobuda. V začetku junija je bila javnosti predstavljena državljanska pobuda 50 minut med Mariborom in Ljubljano, ki se zavzema za vzpostavitev hitre železniške povezave med dvema največjima mestoma v državi.

Več kot 200, dovoljeno zgolj 160 kilometrov na uro

Ob tem velja omeniti, da je najvišja hitrost vlakov, ki prihajajo na slovenske tire, višja od 200 kilometrov na uro. Toda hitrost je v Sloveniji omejena na 160 kilometrov na uro, torej novi vlaki ne bodo mogli voziti po svojih najvišjih zmogljivostih.
Z novim voznim redom, ki bo stopil v veljavo 14. decembra.2020 ! , bo uvedenih manj postankov, s tem pa bodo omogočene višje hitrosti vlaka. Slovenske železnice imajo naročenih 52 novih vlakov proizvajalca Stadler.