nedelja, 12. maj 2019

[ JAP - JR ] Japonska preizkuša najhitrejši vlak na svetu

Japonska je v sklopu razvijanja revolucionarnih prevoznih sredstev začela testirati svoj najhitrejši visokohitrostni vlak, ki lahko doseže hitrost 400 kilometrov na uro.



Različico vlaka šinkansen ALFA-X bodo preizkušali naslednja tri leta, poroča CNN. Ko bo enkrat operativna, kar naj bi se zgodilo okoli leta 2030, bo vozila s hitrostjo do 360 kilometrov na uro, s čimer bo to najhitrejši vlak na svetu.

ALFA-X bo prehitela tudi kitajski vlak fuxing, ki vozi 10 kilometrov na uro počasneje, čeprav je zasnovan z istimi zmogljivostmi kot ALFA-X.
Futuristični model je sestavljen iz desetih vagonov in ima dolg, zašiljen sprednji del.

Testirali ga bodo dvakrat tedensko na trasi med 280 kilometrov oddaljenima mestoma Sendai in Aomori, in sicer po polnoči, ko je trasa prazna.



Nov mejnik za šinkansen

ALFA-X zaznamuje nov mejnik v rasti šinkansna, ki ga bo še bolj približal prihodnosti potovanj z vlakom. Vlak bodo preizkušali v času, ko Japonska nadaljuje testranje novega visokohitrostnega šinkansna N700S, ki se je začelo lani. Omenjeni model bo operativen leta 2020, dosegal pa bo hitrost 300 kilometrov na uro.
Poplava novih modelov šinkansna sovpada z japonskimi pripravami na poletne olimpijske igre leta 2020 v Tokiu.
A ne glede na to, kakšne hitrosti bo ALFA-X dosegel na testnih vožnjah, ne bo prišel niti blizu rekordnemu maglevu, hitremu vlaku, ki lebdi na močnem magnetnem polju, ki ga ustvarijo superprevodni magneti v tračnici.
Ta je na testiranjih leta 2015 dosegel hitrost vrtoglavih 603 kilometov na uro.