petek, 10. maj 2019

[ D / PL - DB / PLK ] "Vlak za kulturo" med Vroclavom in Berlinom na tirih tudi leta 2020.

Štirje pari do sedmih se bodo povečali do leta 2022. Število železniških povezav med Varšavo in Berlinom je ena od ugotovitev 4. poljsko-nemškega železniškega vrha, ki je potekal v sredo v Wrocławu.



Med železniškim vrhom so sodelovali tudi drugi koordinatorji za poljsko-nemško čezmejno in regionalno sodelovanje: državni podsekretar na Ministrstvu za notranje zadeve in upravo Renata Szczęch in predsednik dežele Brandenburg, Dietmar Woidke. 

Predstavniki Poljske in Nemčije so poudarili, da je železniški vrh potekal v prostoru in simboličnem času. - Železniška postaja v Wroclawu, ob 74. obletnici konca druge svetovne vojne - je dejal Szczęch.

Dodala je, da ciklična, poljsko-nemška srečanja pričajo o "dobrih sosedskih odnosih med državama". Poudarila je, da je glavni namen srečanj "zbližati družbe obeh držav".

Državni podsekretar je dodal, da si Poljska in Nemčija želita prizadevati za "uskladitev" investicijskih projektov na področju razvoja železniške infrastrukture. - V zvezi s tem je elektrifikacija postaje Görlitz pomembno vprašanje za poljsko stran - je dejala. 

Predsednik vlade zvezne dežele Brandenburg je dejal, da je bilo na vrhu izpostavljenih več vprašanj. Med drugim je bilo odločeno, da bo "vlak za kulturo" - posebna železniška povezava med Berlinom in Vroclavom - potekala tudi leta 2020. Kolesarji vikenda naj bi olajšali sodelovanje prebivalcev obeh mest pri kulturnih dogodkih.


Do leta 2022 se bo povečalo tudi število železniških povezav med Berlinom in Varšavo - s štirih na sedem. Woidke je napovedal, da je govoril tudi o razvoju železniške infrastrukture med Szczecinom in Berlinom.