torek, 9. januar 2018

[ HR - HŽ ] novice za potniški promet

ZAKLJUČEK: Pri HŽ infrastrukturi se pričakujejo nekateri koraki, poleg tega pa je mogoče ustanoviti skupno podjetje za oskrbo z javnimi prevoznimi storitvami





V občini Dubravica je potekalo drugo srečanje županov in župana o revitalizaciji reke Kumrovecke. Župani Marija Gorica, Brdovec, listi, Kraljevec na Sotle, Zagorska Sela in Kumrovcu in župan Klanjac komentiral odziv, ki so jih prejeli od vlade, o možni rešitvi in ponovni zagon železniški odsek Savski Marof - Kumrovec. 
Imeno, linija be {e zatvorena 17 godina za rekonstrukcija i od tada se ne aktivira. Po prvem srečanju lokalnih voditeljev oktobra lani je bila korespondenca poslana Ministrstvu za promet in Vladi Republike Hrvaške.
Hrvaško - slovenski odnosi
- smo prejeli odgovor predsednika vlade, da so ti problemi posredovala ministrstvu za morje, promet in infrastrukturo. HŽ Infrastruktura pričakujemo, da bo v naslednjem obdobju naredil nekaj korakov - je dejal Dubravica Marin Štritof. 
Glavni Brdovec Alen Prelec je dejal, da zaradi Savudrija Bay hrvaško - slovenski odnosi sedaj "zaostritev" in to bi lahko bil dejavnik, ki podaljšuje reaktivacijo železnice. Kljub temu se vsi upajo na pozitivne rezultate in načrtuje se srečanje z voditelji slovenskih občin.
Srečanje ni bilo le za revitalizacijo KUMROVEČKA proge kot skupen problem, ki prizadene v sestavljeni lokalnimi voditelji in javni avtobusni prevoz, na kateri prejeli več pritožb, ker je predrago, linije so redki in redki, avtobusi stare in sredstva, da je občina v prahi iz proračuna še več, kljub slabši storitvi. 
Čeprav projekt Integrirani promet v Krapinsko - Zagorje in Zagrebške županije in mesta Zagreba je začela v letu 2012, je označba za njegovo izvajanje ne, ampak potem nekatere občine obsojen na obstoj brez javnega prevoza.

Preprečevanje izseljevanja
- Mi na žalost v občini nimajo javnega prevoza, zato je potrebno nekaj storiti za zagotavljanje enakih možnosti vsem državljanom Hrvaške, pa tudi v Zagorska Sela - je dejal vodja Ksenija krivec Jurak. 
Zato se sklene, da je treba ta problem čim prej rešiti, saj je to pomemben dejavnik pri preprečevanju izseljevanja in spodbujanju demografske obnove. Na kakšen način bo to storjeno, končna odločitev ni bila sprejeta, na sestanku pa se je razpravljalo o možnosti ustanavljanja lastnega komunalno podjetje, ki bi prevzelo opravljanje storitev javnega prevoza.