petek, 20. junij 2014

Vlada potrdila denar za železnice

Vlada je na današnji seji potrdila načrt, kako Slovenskim železnicam zagotoviti denar za opravljanje obvezne gospodarske javne službe in kako sanirati škodo, ki je zaradi žledoloma nastala na železniški infrastrukturi. Ni pa potrdila sprememb zakona o Darsu, v okviru katerih bi dobili sredstva za vzdrževanje državnih cest.


Vlada je sklenila, da bo država sanirala škodo na železniški infrastrukturi zaradi februarskega žledoloma in zagotovila celoten znesek v višini 40 milijonov evrov, od tega del letošnjem letu, del pa v naslednjem. Letošnji denar, gre za okoli 15 milijonov evrov, bo dobila iz naslova zavarovalnine, naslednje leto pa iz proračuna ministrstva za infrastrukturo in prostor, je po seji vlade medijem povedal resorni minister, ki opravlja tekoče posle, Samo Omerzel.

Vlada je potrdila tudi rešitev, kako Slovenskim železnicam zagotoviti sredstva za opravljanje obvezne gospodarske javne službe. Za maj je zadeva urejena, za junij bodo sredstva zagotovili s prerazporeditvami znotraj namenskih sredstev v proračunu, v prihodnjih mesecih do konca leta pa bo za finančne vire poskrbelo finančno ministrstvo, je pojasnil Omerzel.


Ni pa vlada danes potrdila sprememb zakona o Družbi za avtoceste v RS (Dars), predvsem zato, ker je, tako Omerzel, temu nasprotoval minister za finance, ki opravlja tekoče posle, Uroš Čufer. "Dogovorili smo se, da tehnično rešujemo še nekaj stvari. Če jutri predloga, na kakšen način lahko to rešimo drugače, s strani ministra za finance ni, potem gremo z zakonom o Darsu naprej," je dejal Omerzel.