četrtek, 26. junij 2014

Japonski vlaki - ne le najhitrejši, kmalu tudi najrazkošnejši na svetu

Japonska železniška družba, ki je pred leti zaslovela z mrežo hitrih vlakov šinkansen, je napovedala, da bo čez tri leta predstavila "najrazkošnejši vlak na svetu".
East Japan Railway Company (JR East) ne počiva na lovorikah. Medtem ko mreža ultrahitrih vlakov navdušuje domačine, poslovneže in turiste, ki si jih lahko privoščijo, so pri podjetju zasnovali nekaj še bolj ekskluzivnega: trdijo namreč, da izdelujejo najrazkošnejši vlak na svetu.

Na vlak z desetimi vagoni se bo od pomladi 2017, ko bo izdelan, naenkrat lahko vkrcalo največ 34 potnikov, ki bodo potovali, spali in jedli v 15 "standardnih" suitah in dveh dvonadstropnih razkošnih apartmaji.
Za zdaj še ni znano, po katerih linijah bo luksuzni vlak vozil, iz družbe JR East so sporočili le, da je namenjen popotnikom, ki si želijo potovati udobno in hitro mimo največjih znamenitosti in najlepših panoram pokrajine Kanto. Jasno je, da bodo med kupci vozovnic le tisti z debelejšimi denarnicami, ki so že vajeni takšnega razkošja.
Zdaj najrazkošnejši vlak Sedem zvezdic
Trenutno je sinonim za razkošje na vlaku spalnik, ki vozi po otoku Kjušuju in ki je nekakšna japonska različica Orient Expressa. Že njegovo ime - Nanatsuboshi oz. Sedem zvezdic - implicira za navadnega smrtnika nepredstavljivo razkošje, svoje pa doda še razgled, ki ga potniki lahko med vožnjo po otoku občudujejo z vlaka. Čeprav dvodnevno (ena noč) potovanje z vlakom stane več sto tisoč jenov, je vlak poln že vse od začetka obratovanja oktobra lani, piše spletna stran Asahi Shimbun.
Konkurenca Sedmim zvezdicam in vlaku družbe JR East bo tudi vlak, ki ga bodo čez tri leta predstavili v še eni japonski železniški družbi West Japan Railway Co (JR West), pri kateri zagotavljajo, da bo njihov razkošni vlak še razkošnejši, saj bo naenkrat peljal zgolj 30 potnikov.