sreda, 25. junij 2014

Portorož bo v četrtek in petek središče svetovnih železnic

V Portorožu bosta v četrtek, 26. junija, in v petek, 27. junija, potekala evropska regionalna skupščina in generalna skupščina mednarodne železniške zveze UIC, katere članica so tudi Slovenske železnice. V četrtek bo potekala regionalna evropska skupščina, ki ji bo v petek sledila še generalna skupščina UIC.


Na dvodnevnem zasedanju bodo med drugim sodelovali predsednik ruskih železnic Vladimir Yakunin, generalni direktor italijanskih železnic Michele Mario Elia, generalni direktor UIC Jean-Pierre Loubinoux, podminister za transport, Ljudske Republike Kitajske Dongfu Lu, grški generalni sekretar za promet Nikolaos Stathopoulos in številni drugi predstavniki železnic z vsega sveta. Skupno število udeležencev bo preseglo sto; gre za največje tovrstno srečanje železniškega sektorja.

Na obeh dogodkih bo beseda tekla o delovanju evropskih in svetovnih železnic v prihodnje – tako kratkoročno kot dolgoročno. Na Slovenskih železnicah si zaupanje UIC-ja, da lahko v Sloveniji gostimo oba pomembna dogodka, štejemo v veliko čast. Zamisel o ustanovitvi mednarodne organizacije, ki bi združevala železniška podjetja, se je prvič pojavila na mednarodni konferenci leta 1921 prav v Portorožu.
Tako na regionalni kot na generalni skupščini bodo sodelovali tudi generalni direktor SŽ Dušan Mes in člana poslovodstva Jelka Šinkovec Funduk in Milan Jelenc.

Mednarodna železniška zveza UIC je največja svetovna organizacija železniškega sektorja. Združuje 197 članov – železniških prevoznikov, upravljavcev infrastrukture in drugih podjetij z železniškega področja z vseh petih celin. Njena glavna vloga je usklajevanje in izboljševanje pogojev za gradnjo in obratovanje železnic.