sobota, 6. oktober 2012

V sklopu EPK z letalom in vlakom med Mariborom in Gradcem

V okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) prihaja v teh dneh do zanimivih povezovanj med Mariborom in avstrijskim Gradcem.

Obračanje lokomotive
Marko Vanovšek
Obračanje lokomotive
V okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) prihaja v teh dneh do zanimivih povezovanj med Mariborom in avstrijskim Gradcem. Potem ko so slovenski in avstrijski umetniki skupaj prisluhnili reki Dravi, bodo danes z letalom preučili pot med mestoma. Na mariborski železniški postaji pa bodo ob obrnjeni lokomotivi razpravljali o migracijah.

Slovensko-avstrijsko sodelovanje, ki sodi v okvir Kulturne ambasade Avstrije, se danes nadaljuje z linijskim poletom iz Gradca v Maribor. Med 56 kilometrov dolgim poletom bodo iz letala nepretrgoma snemali pot med mestoma in tako po napovedih ustvarili živahen portret pokrajine med geografsko najbližjima Evropskima prestolnicama kulture.

Posnetek preleta bodo v živo prenašali na zaslonih na Glavnem trgu v Gradcu in Glavnem trgu v Mariboru, kasneje pa ga bodo v obliki video instalacij velikega formata predvajali v graškem Kunsthausu in mariborskem Vetrinjskem dvoru.

Pomembna povezava med mestoma je vlak, ki je v središču projekta Borderline. Slednji se ukvarja s temami, kot so meje, konflikti, migracije in mobilnost. Glavni koordinator projekta je graški Muzej Joanneum, ki je pozval slovenske in avstrijske umetnike in teoretike, da kritično razmišljajo o mejah in mobilnosti ter svoja dognanja predstavijo v okviru avstrijskega meseca kulture. Tako je nastalo več predstav, instalacij, skulptur in intervencij, ki bodo v Mariboru na ogled do konca meseca.

Osrednja točka dogajanja je glavna železniška postaja v Mariboru. Tam so v četrtek opolnoči v skladu s sloganom EPK Zavrnimo skupaj! simbolično obrnili staro lokomotivo, ki stoji pred postajo. Uradni začetek projekta bo danes ob 15. uri pred železniško postajo, nato pa se bodo sodelujoči umetniki podali na preostalih osem lokacij v mestu.