torek, 9. oktober 2012

Na Raki imajo gozdno železnico

Andrej in Peter Humek sta na Raki postavila malo železniško progo, ki sta jo poimenovala Gozdna železnica Raka. Dolga je kar 405 metrov in ima dvojne tire - petcolske ter sedeminčetrtcolske, tako da lahko po njej vozijo vlaki različnih velikosti.
Brata Humek sicer živita v Švici, po upokojitvi pa imata več časa za svoje hobije. Že leta 1986 sta pri svojem vikendu v rojstnem kraju postavila malo vrtno železnico, ki je obratovala do leta 2009. Tri leta predtem pa sta začela graditi večjo in daljšo progo, ki je zdaj dokončana. Tako so ljubitelji parnih lokomotiv in malih železnic že opravili testne vožnje in progo zelo pohvalili.


Hobi za "odrasle mladoletnike"V osemdesetih letih je bilo v Sloveniji kar nekaj podobnih prog, vendar se jih je do danes ohranilo le malo, saj je ta hobi za "odrasle mladoletnike", kot sta ga poimenovala brata Humek, precej drag, čeprav se ljubitelji tudi sami lotevajo sestavljanja lokomotiv, vlakov in drugih železniških naprav. Samo lokomotiva stane od šest tisoč evrov dalje, večje pa tudi več deset tisoč evrov.
Andrej Humek je manjšo lokomotivo pred leti kupil, drugo pa sta z bratom naredila sama. Lotila sta se tudi sestavljanja večje, s katero se ukvarjata že deseto leto in upata, da bo prihodnje leto že lahko zapeljala na raški železnici.
Brata sta se za parne lokomotive - "danfarce" navdušila v Baslu, kjer živita in sta člana kluba ljubiteljev malih železnic. Očitno pa imata železničarske gene že v sebi, saj je bil njun stari oče strojevodja na parni lokomotivi.