torek, 2. oktober 2012

Italijanski javni prevoz bo obstal

Zaposleni v javnem prevozu bodo v torek po celi Italiji izpeljali splošno stavko

 Zaposleni v javnem prevozu bodo v torek po celi Italiji izpeljali splošno stavko, ki bo trajala 24 ur. Prevozniki v avtobusnem prometu in na podzemnih železnicah bodo vožnje zagotavljali le ob prometnih konicah.

Razlog za stavko tiči v že od leta 2007 neobnovljeni panožni kolektivni pogodbi. Sindikati, ki so stavko razglasili, poudarjajo, da sta gospodarska kriza in posledično vladno varčevanje v javnem prometu močno poslabšala delovne pogoje zaposlenih.

Številni prevozniki so bili prisiljeni zmanjšati število voženj, voznega parka ne uspejo obnavljati in mnogi so že propadli, pišejo v sporočilu za javnost.

Edino sredstvo, s katerim so si uspeli pri delodajalcih izpogajati ustrezne delovne pogoje, namreč kolektivna pogodba, pa je zapadla že leta 2007. Od vlade pričakujejo, da se bo v pogovore vključila kot mediator.

Potniki bodo stavko po italijanskih mestih čutili različno. Večinoma bodo avtobusi in podzemne železnice ter tramvaji in na primer vodni taksiji v Benetkah stali med 8.30 in 15. ali 17. uro popoldne, nato pa znova od 20. ure do zaključka voznega reda.