torek, 14. september 2010

Slovenske železnice podpirajo ustanovitev logističnega holdinga





Na Brdu pri Kranju bo danes potekala konferenca o umestitvi slovenske transportne logistike v Evropi, ki jo bosta z uvodnimi nagovori odprla premier Borut Pahor in minister za promet Patrick Vlačič. Projekt oblikovanja logističnega holdinga bo predstavil njegov idejni oče, Nemec Hartmut Mehdorn

Uvodnima govoroma premiera Boruta Pahorja in ministra Patrika Vlačiča ter Mehdornovi predstavitvi projekta bodo sledile predstavitve tujih strokovnjakov s področja logistike, konferenca pa se bo končala s panelno razpravo o projektu slovenskega logističnega holdinga.

Projekt oblikovanja logističnega holdinga je le ena od možnih oblik organiziranosti logistike podjetij Slovenske železnice, Luka Koper, Intereuropa in morda še kakšnega transportnega podjetja. Končna odločitev na politični ravni v zvezi s tem še ni bila sprejeta, pričakovati jo je do konca septembra oziroma v oktobru.

Osnovne vsebinske predloge glede bodoče organizacije logistike in transporta v Sloveniji je pod taktirko nekdanjega prvega moža Deutsche Bahna Hartmuta Mehdorna čez poletje pripravljal usmerjevalni odbor oziroma njegove štiri delovne skupine.

Mehdornovo zamisel je kot optimalno rešitev za zagotovitev dolgoročne mednarodne konkurenčnosti v projekt vključenih poslovnih subjektov že pred časom podprl premier Pahor, ki upa, da bo na konferenci večina argumentov pretehtala v prid ali proti holdingu, pri čemer pa ne pričakuje, da bo že po konferenci znana dokončna odločitev o oblikovanju holdinga.

V javnosti sta se glede oblikovanje logističnega holdinga oblikovala dva bloka. Na Slovenskih železnicah njegovo oblikovanje podpirajo, do njega pa so zadržani v Luki Koper in Intereuropi, kjer opozarjajo, da povezovanje zaradi slabega finančnega stanja omenjenih treh podjetij v tem trenutku ni smiselno, medtem ko imajo številne pomisleke tudi primorski gospodarstveniki. Sindikati v obeh koprskih podjetjih pa so medtem že večkrat izrazili nestrinjanje s projektom.