četrtek, 4. maj 2023

[CZ-RGJ] RegioJet z državno pogodbo za linijo Praga - Brno

 Zasebni češki železniški operater RegioJet je s češkim ministrstvom za promet podpisal sporazum o obratovanju proge Praga-Brno skozi Vysočino. Na državno subvencionirani liniji naj bi se pojavile povsem nove motorne enote Pesa.



Češko ministrstvo je z RegioJetom podpisalo pogodbo za 15 let. Na razpisu je operater predstavil ugodnejšo ponudbo za obratovanje proge R9 kot državni České dráhy. 
 
Linijo subvencionira država, RegioJet pa bo prejel subvencijo v višini 4,9 milijarde CZK za petnajst let delovanja za 15 let (960 milijonov PLN v PLN). Češke železnice so zahtevale znesek 5,895 milijarde kron. Drugih ponudb ni bilo.

RegioJet: Denar EU naj gre v infrastrukturo, ne v vozni park

- Vesel sem, da nam je uspelo pridobiti tako pomembno pogodbo, ki bo povezala Prago z Brnom. To je naslednji korak v naši širitvi in ​​že se veselimo naslednjih tekmovanj. Potnikom bomo v prihodnje skušali zagotoviti kakovostne storitve po dostopnih cenah, je povedal Radim Jančura, lastnik RegioJeta. Pogodba je največja za prevoznika na subvencioniranih linijah. Sedaj tako poteka na progi Brno-Ostrava. Proga Praga-Brno, kot del komercialne povezave, vendar na drugi poti, je prav tako oskrbovana.

– Razpis je potrdil stališče RegioJeta, da je izboljšanje kakovosti železnic mogoče doseči zgolj z odpiranjem trga, ne pa z porabo evropskega denarja za nakup vozil. Država bi morala vlagati v izgradnjo infrastrukture, ne pa v nakup vozil, kot se je to v preteklosti zelo netransparentno izvajalo iz Regionalnih operativnih programov. RegioJet bo prejel nižje subvencije kot České dráhy s svojo že amortizirano floto, je dodal Jančura .

"Potniki lahko pričakujejo nove vlake in boljši dostop do Jihlave, saj bo med Prago, Havlíčkův Brodom in Brnom vsakih 120 minut vozil direktni vlak, pa tudi direktni vlaki iz Prage prek Havlíčkův Broda do Jihlave," je povedal Martin Kupka, češki minister. prometa

Podrobnosti o novih vozilih Pesa

Spoznali smo tudi prve podrobnosti novih Pesinih ezetov, ki bodo zapeljali na proge. Pogoj za sodelovanje na razpisu je bila uvedba popolnoma novih vozil na proge. Nove enote Pesa naj bi lahko pospešile do 200 km/h. Na tej progi ga ne bodo uporabljali, v prihodnje pa naj bi omogočal vožnjo po kombiniranih progah, kjer bo možno dosegati takšne hitrosti.

RegioJet bo kupil trakcijske enote z 200 in 300 sedeži (verjetno štiri in pet). Vsaka enota bo imela 12 % mest v prvem razredu. Vlaki bodo klimatizirani, imeli bodo Wi-Fi, delovala bo tudi aplikacija RegioJet na vozilu z brezplačnimi filmi in zabavo.

V vozilu morajo biti nameščeni avtomati za prodajo prigrizkov in pijač, vsaj en vhod s strani vlaka mora biti brez stopnic.

Koliko novih vozil bo? Tega še ne vemo. Pesa in RegioJet bosta o tem obvestila v začetku junija.