nedelja, 20. november 2022

[PL- PESA/NEWAG] Kako bosta izgledala Pesa in Newagu push-pull?

 Še vedno čakamo na odpiranje ponudb na velikem razpisu PKP Intercity za dvonadstropne potisne vlake. Preboj, saj nameravata tam največja poljska proizvajalca Pesa in Newag oddati skupno ponudbo. Kako bi lahko izgledal njun skupni vlak?



Razpis PKP Intercity za dobavo 38 dvonadstropnih potisnih garnitur z lokomotivami je največje naročilo v zgodovini podjetja . Največja poljska proizvajalca tirnih vozil: Pesa in Newag želita skupaj prevzeti izvedbo tega projekta. To je lahko preboj na trg, saj ta podjetja običajno tekmujejo med seboj .

- Glede na zahteve projekta - ne le tehnične, ampak predvsem časovne - smo se pogumno odločili, da skupaj sodelujemo na razpisu, - pravi "Rynek Kolejowy" Jacek Konop, podpredsednik Pesa Bydgoszcz za tehnične zadeve. Časa za dostavo bo malo - dobave so predvidene za sredino maja 2026. Dostaviti je treba 38 lokomotiv, 38 krmilnih vagonov in 228 srednjih vagonov.

PKP Intercity medtem že nekaj mesecev prelaga odpiranje ponudb na razpisu , verjetno čaka na razjasnitev vprašanja sredstev iz Državnega programa obnove oziroma predfinanciranja investicije s strani Poljskega razvojnega sklada . - Ves čas na lastno odgovornost delamo na tem naročilu skupaj z Newagom. Na lastno poslovno tveganje - je razkril "Rynek Kolejowy" Konop.

V konzorciju bo Newag nosil večino odgovornosti za lokomotive, Pesa pa za vagone. To je v skladu z izkušnjami obeh podjetij. "Rynek Kolejowy" je dosegel vizualizacijo krmilnih avtomobilov, ki jih bo Pesa predlagala kot del razpisa. Izhajali bodo iz proizvajalčeve nove platforme Regio 200, razvite v skladu z novo strategijo .

- Za prihodnjo obliko vlakov so seveda ključne specifikacije in zahteve naročnika, a pomembne so tudi izkušnje proizvajalca. Iz tega razloga smo izvedli projekt (UX - uporabniška izkušnja) in upamo, da bodo potniki cenili novo kakovost ne le v smislu dizajna, ampak predvsem funkcionalnosti vlakov," povzema podpredsednik Pesa .

Kot smo že pisali, PKP Intercityodločilo, da v okviru tega projekta ne bo naročilo gostinskega prostora za potnike .