sobota, 18. december 2021

[SK-ZSSK] Stadler bo prve KISS dostavil na Slovaško

 To je prva Stadlerjeva pogodba za dobavo dvonadstropnih KISS na Slovaško. Pogodbena vrednost je 76.950.000 evrov oziroma 19,24 milijona evrov za en sklop. Dobave so predvidene za leto 2023. V voznem parku ZSSK je že 21 Stadlerjevih vlakov GTW, od tega 15 ozkotirnih GTW z električnim pogonom in 6 standardnih GTW z dizelsko-električnim pogonom. Stadler je dobavil tudi nove enote za zobato železnico v Visokih Tatrah.





Nove šestsektorske dvonadstropne večnadstropne enote KISS se bodo uporabljale za regionalne povezave v zahodni in osrednji Slovaški. Dolgi bodo 155 metrov in bodo imeli preko 600 sedežev v 1. in 2. razredu. Največja hitrost je bila določena na 160 kilometrov na uro.

Vlaki naj bi imeli vstopno cono brez stopnic in štiri stranišča, od katerih je eno namenjeno gibalno oviranim osebam. Večnamenski predelki bodo imeli prostore za uporabnike invalidskih vozičkov, prostor za prevoz koles, vozičkov in prtljage. Standard je seveda sistem za obveščanje potnikov, Wifi in klimatska naprava ter nadzor. Vozila bodo opremljena s sistemi za merjenje porabe energije in štetje potnikov.