petek, 17. december 2021

[EST-EE/BALTIC RAIL] Potniški terminal pri Rail Baltica Ülemiste se bo imenoval Linda 1435mm+1520mm!

 15. decembra so bili razglašeni zmagovalci prihodnjega natečaja za ime terminala Rail Baltica Ülemiste, ki so bili razkriti na javnem dogodku.





»Danes se je končala ena zelo velika in pomembna faza v razvoju potniškega terminala Ülemiste pri Rail Baltic. Talin in Estonija kot celota bosta v novi zgradbi terminala dobila vznemirljivo in sodobno znamenitost,« je povedal Tonu Grunberg , izvršni direktor nacionalnega izvajalca Rail Baltica »Rail Baltic Estonia«.

Dokončana je bila tudi glavna zasnova potniškega terminala Rail Baltica v Talinu. Leta 2019 je bil izveden mednarodni arhitekturni natečaj za načrtovanje potniškega terminala v Talinu Rail Baltic, na katerem sta zmagala skupna prijava Zaha Hadid Architects in estonskega kolega ESPLAN OU.

Projektiranje železniške infrastrukture območja Ülemiste, potrebne za razvoj Rail Baltic, se je začelo leta 2020, ko je bil podpisan sporazum s skupnimi ponudniki OU Reaalprojekt in OU AllSpark. Okoljske raziskave izvaja OU Hendrikson & Ko. 

Javno naročilo za izgradnjo terminala in pripadajoče infrastrukture bo objavljeno v začetku leta 2022, pogodba o gradnji pa bo predvidoma podpisana jeseni 2022. V prvi fazi gradnje bo prestavljena obstoječa železniška in tramvajska proga. .

O tekmovanju za ime

 Linda v estonski mitologiji in nacionalnem epu Kalevipoeg je bila mati Kalevipoega in žena Kaleva. Skupno je bilo na natečaj za imena prijavljenih 361 imen in več kot 2000 ljudi je sodelovalo v ljudskem glasovanju o devetih imenih, ki jih je uvrstil v ožji izbor odbora za imenovanje mesta Tallinn.