sreda, 19. maj 2021

[RUS-RŽD] Zapornike s takim vlakom prevažajo v Rusiji

 V Rusiji so velike razdalje in ljudje jih pogosto premostijo z vlakom. To velja tudi za obsodbo, saj je treba zapornike pogosto prevažati z enega kraja na drugega.



S suženjskimi vagoni, prikazanimi na spodnjih fotografijah, bo rusko pregon to rešilo, če bo treba z zaporniki prehoditi veliko razdaljo. In tu je ogromno nobeno pretiravanje, saj pridržani in njihovi stražarji devet dni ropotajo na takem vlaku. Obstaja pa tudi tako hitra pot in logistika, da traja več mesecev (seveda ne vzporedno).

Celice v avtu niso ravno udobne, okno je le na hodniku, a verjetno tudi ruski zapori niso ravno wellness hoteli, zato so zaporniki takšnih pogojev morda vajeni. 

Zaporniki naj bi umivalnico lahko uporabljali vsakih 5-6 ur, je pred leti poročala organizacija Amnesty International . Pridržani so izjavili, da pred potovanjem raje ne jedo in ne pijejo, da bi čim dlje zdržali brez uporabe stranišča.

V vsako celico je običajno nameščenih 12 zapornikov, ki ne zagotavljajo veliko prostora za normalno namestitev. V tovrstnem kraju imajo civilni vlaki kabine s štirimi sedeži.

Vagoni so opremljeni s celotnim sistemom kamer, vsaka enota pa ima tudi opremljeno kuhinjo, kjer pripravljajo hrano za zapornike in osebje.