petek, 29. januar 2021

[SRB-SV] Moderna železniška postaja "CENTER BEOGRAD "

 V prvi fazi, ki naj bi bila končana do konca leta 2022, bo zgrajeno odprto parkirišče. - Predpogoj za to je, da se nadzemna plošča dokonča do avgusta



Gradnja težko pričakovane železniške postaje na glavni železniški postaji "Beograd Center" se bo začela jeseni, prva faza, ki pomeni dokončanje tega najpomembnejšega objekta na "Prokopu", pa naj bi bila končana do konca iz leta 2022. Ralvey City Belgrade «, ki je zasebni partner države pri gradnji manjkajočih objektov na železniški postaji, ki se gradi skoraj pol stoletja.

V načrtu je, da bo leta 2024 zgrajen celoten kompleks s približno 50.000 kvadratnimi metri s postajno zgradbo, poslovnimi in komercialnimi objekti, parkirišči in cestami.

Začetek del, poudarjajo v podjetju, katerega eden od lastnikov je domači poslovnež Branislav Grujić, je pogojen z zaključkom del, ki se izvajajo nad bodočo prvo in drugo postajo. Manjkajo deli nadzemne plošče, katere nadgradnja se je začela maja 2020, v avgustu pa naj bi jo v celoti zaključili.

Izdelana je idejna rešitev nadzemnih postajnih in komercialnih objektov, urbanistični projekt, načrt za gradnjo postajnega poslopja, parkirišča in trgovskih objektov v kompleksu "Beograd Center" pa je na ogled javnosti do 25. januarja v stavba Ministrstva za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Kralja Milutina 10a.

- Idejna rešitev, ki bo šla skozi nadaljnje faze priprave investicijsko-tehnične dokumentacije, bo podrobno izdelana in po potrebi spremenjena. Poleg gradnje postajnega poslopja, poslovnih in trgovskih objektov ter večnadstropne garaže je predvidena gradnja ceste ter ureditev zelenih in drugih odprtih površin. Avtor idejne zasnove je podjetje "PFB design" d.o.o. iz Beograda - so navedli v tej družbi.

Idejna rešitev, kot določajo za naš prispevek, predvideva gradnjo približno 890 zunanjih parkirnih mest in v večnadstropni garaži. Načrtovana je postopna gradnja - v prvi fazi bo zgrajena postajska stavba in zunanja parkirna mesta, poslovni in trgovski objekti ter večnadstropna garaža pa v več zaporednih fazah.

- Priprava investicijsko-tehnične dokumentacije je v teku, nato bo opravljena izbira izvajalca. Glede na zapletenost projekta je gotovo, da bodo najeli več izvajalcev. Po zaključku te dokumentacije, vključno s projektom za gradbeno dovoljenje in projektom za izvedbo del, bodo predstavljene še druge podrobnosti projekta - pravijo v tem podjetju in ugotavljajo, da bo poslovno-komercialni del kompleksa v prvi vrsti namenjena bodočim uporabnikom in obiskovalcem poslovno-komercialnih objektov, v kompleksu pa bodo zagotovo tudi objekti, namenjeni potnikom.

Da bi postajno postajo postavili na ploščo, je bilo treba preučiti tudi nosilnost in stanje te armiranobetonske konstrukcije. Kot poudarjajo v podjetju "Ralvey City Belgrade", je bil za to delo zadolžen Inštitut za materiale in konstrukcije Fakultete za gradbeništvo v Beogradu, katerega ocena je pokazala, da so potrebni pomembni posegi za okrepitev plošče in nadaljevanje gradnje na to.

Petdesetpetdeset nepremičnin

"Ralvey City Belgrade" je bil po podatkih Agencije za poslovne registre (APR) ustanovljen aprila 2019, njegova pretežna dejavnost pa je razvoj gradbenih projektov. Osrednji zapisi resničnih lastnikov APR navajajo, da ima skupaj z Branislavom Grujićem 50-odstotni delež v tej družbi tudi Arkadij Zelmanović Blank. Osnovni kapital je okoli 6000 din.

Kaj je čigava naloga

Poziv države za gradnjo manjkajočih objektov na Prokopu iz leta 2019 je predvideval, da bo zasebni partner v tem poslu pridobil vso dokumentacijo za izdajo gradbenega in uporabnega dovoljenja ter financiral gradnjo postajne stavbe, poslovnega prostora in parkirišča . Država pa vlaga zemljišča in omogoča gradnjo na plošči in na vseh parcelah, ki so v njeni lasti, in izpolnjuje tehnične zahteve.




Zgrajeno

- večino prostora na platformi

- največji del nadzemne plošče

- urejen dostop iz smeri Bulevarja kneza Aleksandra

Ne zadostuje

- zgradba postaje

- dostopne ceste iz smeri niške avtoceste (gradnja je napovedana že nekaj let)

- boljša povezava z javnim prevozom