torek, 26. januar 2021

[ADY/AM] Azerbajdžan spet povezala prek Armenije

 Rusija, Armenija in Azerbajdžan so napovedale skupno izjavo o izvajanju ukrepov za obnovo in razvoj železniške infrastrukture po konfliktu v Gorskem Karabahu. Morali bi vedeti urnik aktivnosti v marcu. Med napovedmi je obnovitev železniške povezave prek armenskega ozemlja od Azerbajdžana do Nahičevanske avtonomne republike. To je eden od pogojev za premirje v vojni v Gorskem Karabahu.

Ruske železnice so obvestile o srečanju ruskega predsednika Vladimirja Putina, azerbajdžanskega predsednika Ilhama Alijeva in armenskega premierja Nikola Pašinijana 11. januarja v Moskvi. Dogovorjeno je bilo, da bo tristranska delovna skupina, ki ji bodo predsedujejo podpredsedniki vlade Armenije, Azerbajdžana in Rusije, do 1. marca predložila v potrditev seznam in časovni razpored za obnovo in gradnjo infrastrukture za mednarodni promet skozi Azerbajdžan in Armenijo


Kot rezultat bi moral Azerbajdžan obnoviti železniške povezave z Nahičevansko avtonomno republiko, od katere je ločeno ozemlje Armenije.

- Novi sporazum bo privedel do tega, da bo po več kot 30 letih Azerbajdžan spet imel železniško povezavo prek ozemlja Armenije z Nahičevansko avtonomno republiko (pod nadzorom Azerbajdžana) - je po srečanju dejal predsednik Ilham Aliyev. Kot je poudaril, je pred izbruhom konflikta v Gorskem Karabahu v letih 1989-1991 obstajala železniška povezava, vendar je bil med vojno uničen odsek Ordubad (Nahičevanska avtonomna republika) - Horadiz (vzhodni Azerbajdžan).

Spomnil je tudi, da je Alijev konec decembra napovedal, da bo Azerbajdžan začel graditi železniško progo od Horadiza do Zangelana, torej do meje z Armenijo, kar kaže, da bo trajalo do dve leti. Vzporedno se bodo izvajala dela za obnovitev železnice do Nahičevana. Hkrati je novembra Turčija napovedala, da namerava zgraditi železnico do Nahičevana.
Navedeni so bili tudi učinki sporazuma za Armenijo. - Armenija bo dobila železniško povezavo z Rusijo in z Iranom prek azerbajdžanskega ozemlja - je poudaril predsednik Alijev.

Z Armensko železnico upravljajo Ruske železnice, Rusija pa trenutno nima neposredne železniške povezave z Armenijo (včasih je tekla skozi Gruzijo, a je bila prekinjena po konfliktu v Abhaziji). Azerbajdžanski predsednik je dodal, da bo v prihodnosti zaradi zdaj sprejetih ukrepov omogočen dostop do turškega trga ter turškega in ruskega železniškega omrežja.