petek, 15. januar 2021

[AT-OBB] Stadler za oskrbo reševalnih vlakov ÖBB

 Konec decembra 2020 sta Stadler in ÖBB Infrastruktur podpisala okvirni sporazum za razvoj, gradnjo, dobavo, odobritev in zagon do 20 novih gasilskih in reševalnih vlakov. ÖBB je že oddal prvo naročilo za pet vlakov v vrednosti približno 60 milijonov EUR. Celotna pogodba je ocenjena na cca. 240 milijonov EUR.



Novi vlaki, ki temeljijo na družini FLIRT, so zasnovani kot enote za tri avtomobile in so dolgi približno 66,5 m. Vsak je sestavljen iz avtomobila s končnim pogonom, motorja z nizkim dnom in vmesne prikolice, ki sprejme do 45.000 litrov vode. Na vlak bo na voljo skupno 300 sedežev in stojnic, ki jih bodo lahko uporabile osebe, ki potrebujejo reševanje. "Avtomobil s cisternami" bo na voljo tudi osebam in bo imel do 56 sedežev.

Reševalni FLIRT-ji s hitrostjo 160 km / h bodo primerni za trimodalno delovanje, torej električno (15 kV z možnostjo 25 kV, največja moč 3.000 kW), dizelsko-električno (760 kW) in z baterijo (1.100 kW). Prva vozila naj bi začela obratovati najpozneje sredi leta 2024. Namenjeni so intervencijam v treh novih baznih predorih Koralmbahn, Semmeringbahn in Brennerbahn ter bodo nadomestili prvo generacijo gasilskih in reševalnih vlakov ÖBB. Delovali bodo lahko tudi v celotnem omrežju ÖBB.

Vlaki bodo zgrajeni v obratu Bussnang. V več enotah bosta lahko delovali do dve enoti. Dr. Ansgar Brockmeyer, vodja prodaje pri podjetju Stadler, pravi: „Zelo smo veseli tega naročila. Naše dolgoletne izkušnje s prilagojenimi vozili, ki vključujejo najrazličnejše koncepte vozil, nam bodo pomagale izdelati te tehnično zahtevne vlake. "