sreda, 9. december 2020

[CZE-RGJ] Nočnega vlaka bi morala vključevati operaterje z odprtim dostopom, pravi RegioJet

 MOGLIŠČE: Vizijo širitve storitev nočnih vlakov, ki jo predstavljajo državne železnice DB, SBB, ÖBB in SNCF, je treba razširiti na druge operaterje, pravi Aleš Ondrůj, direktor komunikacij in prodaje pri operaterju odprtega dostopa RegioJet.



RegioJet kot vodilni zasebni operater vlakov v celoti podpira pobude za razširitev storitev nočnih vlakov. Vendar menimo, da bi morale takšne pobude temeljiti na odprtem dostopu do infrastrukture, neodvisnih kanalih prodaje vozovnic ter poštenih in preglednih možnostih financiranja voznega parka, ki so na voljo vsem operaterjem, ki se želijo pridružiti.

Nočni vlaki so v Srednji in Vzhodni Evropi že uspešno obratovali na popolnoma komercialni osnovi z odprtim dostopom in jasno nam je, da bi morala vseevropska strategija nočnih vlakov vključevati več udeležencev na trgu, ne samo državnih operaterjev. To bi pomagalo storiti storitve privlačne za vse vrste strank.

Več kot 250 000 potnikov na leto potuje z nočnimi vlaki, ki jih upravlja RegioJet na Češkem, Slovaškem, Madžarskem in Hrvaškem, in načrtujemo nadaljnjo širitev povezav nočnih vlakov v države, vključno s Poljsko in Ukrajino.

Po samo šestih tednih priprav smo poleti 2020 lahko začeli dnevno obratovanje nočnega vlaka od Prahe do Reke na Hrvaškem. V treh mesecih je prepeljalo 65 000 potnikov s povprečno zasedenostjo več kot 90%. Na relaciji od Prahe do Košic na Slovaškem dnevno vozimo nočne vlake s povprečno 85-odstotno zasedenostjo.

RegioJet prevzema vsa komercialna tveganja in naši nočni vlaki so obratovali donosno. Ponujamo celoten spekter storitev, vključno s kavčami in spalnimi avtomobili, dostopom do brezžičnega interneta in vključujočimi osvežilnimi napitki, vključno z majhnim zajtrkom in kavo.

Uspešno razvijamo tudi mrežo dnevnih medmestnih storitev z odprtim dostopom, ki povezujejo Češko, Slovaško, Avstrijo in Madžarsko. Vlake RegioJet uporablja več kot 10 milijonov potnikov na leto, v letu 2021 pa načrtujemo širitev.

V zadnjih petih letih je RegioJet pokazal, da je mogoče razviti uspešno in donosno podjetje z nočnimi vlaki na ključnih progah, s potencialom za nadaljnjo širitev in postati prva izbira za stranke.