torek, 29. december 2020

[CZ-ČD] České dráhy Škodini naroči 79 EMU-jev RegioPanter

 Češka železnica (České dráhy) je naročila 79 električnih enot Škoda 7Ev, ki so na Češkem znane kot RegioPanters.



Naročilo temelji na dveh okvirnih pogodbah in obsega 50 vlakov z dvema vagonoma in 29 vlakov s tremi vagoni. Škoda bo te vlake dostavila v naslednjih štirih letih. Češke železnice jih bodo v letih 2023 in 2024 začele uporabljati za potnike v regijah Olomouc, Moravsko-Šlezija in Južna Češka.

»Vlaki RegioPanter prispevajo k bistvenemu izboljšanju kakovosti domačega železniškega potovanja. Vendar naša sodobna, ekološka in udobna vozila ne delujejo le na progah številnih regij na Češkem, temveč tudi na Slovaškem in kmalu tudi v Latviji. Zahvaljujoč novim pogodbam v naših obratih v Plzenju in Ostravi vlagamo na stotine milijonov v širitev in inovacije proizvodnje ter zaposlujemo več zaposlenih. "

Nizkopodni RegioPanters bodo opremljeni s sodobnimi potniškimi informacijskimi sistemi, wi-fi in kamerami, pripravljeni pa bodo tudi na avtomatsko krmiljenje vlakov. Poleg tega bodo opremljeni z najnovejšo rešitvijo nadzora vlakov ETCS. Vlaki bodo imeli največjo hitrost 160 km / h.

Prvi vlak iz serije predhodno naročenih dvovratnih enot je trenutno na preizkušanju v testnem centru VUZ.

»Prvo pogodbo o dobavi do 50 vlakov smo s podjetjem České dráhy sklenili februarja 2019. V okviru te pogodbe zdaj izdelujemo dvomesečne vlake RegioPanter, ki imajo 140 sedežev. Pred kratkim je bil sklenjen drugi okvirni sporazum, do 60 enot te vrste. Iz te nove pogodbe je České dráhy že naročil 29 enot s tremi avtomobili s kapaciteto 234 sedežev. Po dostavi teh novonaročenih vlakov bo na Češkem obratovalo skupno 167 sodobnih nizkopodnih enot Panther. «

Češke železnice že obratujejo 12 razredov 440 in osem razredov 640 RegioPanters treh vozil, 17 dvodelnih RegioPanters razreda 650 in 14 vlakov InterPanter na dolge razdalje, razreda 660 (trije avtomobili) in razreda 661 (pet avtomobilov).