nedelja, 6. september 2020

[SLO-SŽ] Gradnja drugega tira brez kitajskih in turških podjetij

 Podjetji Kolektor in Gorenjska gradbena družba sta z revizijskimi zahtevami uspeli izločiti večino konkurence. Od vsega skupaj 15 prijavljenih podjetij, tako ostajajo le še štiri.



Dnevnik poroča, da je državna revizijska komisija iz 700 milijonov vrednega posla gradnje drugega tira izločila večino prijavljenih kitajskih in turških gradbenih podjetij, ne pa tudi vseh.

Brez dela ostali Kitajci in Turki

Na podlagi revizijskih zahtevkov, ki sta jih vložili podjetji Kolektor CPG in Gorenjska gradbena družba (GGD), je komisija razveljavila odločitev družbe 2TDK glede priznanja sposobnosti za gradnjo drugega tira šestim tujim ponudnikom. Iz tekme za gigantski projekt so tako že izpadla kitajska podjetja China State Construction Engineering CorporationChina Railway Group in China Gezhouba Group (ki sicer sodeluje s slovenskim Ginexom). Brez dela so ostala tudi turška podjetja IC Ictas in konzorcija YDA ter Unitek.

Kolektor se je želel otresti konkurence

Pri Dnevniku pišejo, da so si pri Kolektorju prizadevali iz tekme za pridobitev posla izločiti vsa kitajska in turška podjetja, razen svojih turških partnerjev. Kolektorju želja naposled ni uspela, kajti ostala tuja podjetja ostajajo v tekmi za dobičkonosen posel.

Podjetja si želijo hitrejših odločitev

Revizijski zahtevki so bili sicer zadnji zahtevki take vrste, ki so povezani z razpisom za glavna dela drugega tira Divača – Koper. Družba 2TDK lahko sedaj nadaljuje s postopkom dela. “Upam, da bomo v najkrajšem možnem času prišli v drugo fazo razpisa,” je za Dnevnik dejal Dušan Zorko, prvi mož družbe 2TDK. Slednja bo v drugi fazi razpisa ponudnike pozval k predložitvi cene. “Potem bomo sprejeli odločitev, ki pa bo lahko spet predmet odločanja na državni revizijski komisiji. Tu bi apeliral, da se zadeve pospešijo. Tudi sedaj je vse skupaj trajalo skoraj tri mesece,” dodaja.