torek, 29. september 2020

[CZ-RGJ] Vlak RegioJet-a na Hrvaško je razprodan poletni uspeh

 EVROPA: Poletna služba operaterja odprtega dostopa RegioJet, ki je povezovala Češko in Slovaško s hrvaško jadransko obalo, je v prvi sezoni obratovanja prepeljala več kot 60 000 potnikov na 120 vlakih.



RegioJet je 1. junija napovedal samo nočni poletni prevoz, do odhoda prvega vlaka 30. junija pa je bilo prodanih 30 000 vozovnic.

Storitev je bila namenjena češkim, slovaškim in madžarskim dopustnikom, ki so julija in avgusta obratovale vsak dan, nato pa septembra trikrat na teden. Zadnji vlak sezone 2020 je 26. septembra odpeljal proti severu, na katerem je bilo 350 potnikov, ki so se vrnili s počitnic.

RegioJet je dejal, da je bila storitev donosna, saj je bila povprečna zasedenost več kot 90%, "velika večina" vlakov proti jugu pa je Prago popolnoma razprodala. Približno polovica potnikov je uporabljala povezave z Reko do 30 počitniških destinacij na jadranski obali.

Vlaki so odhajali iz Prahe ob 17.20, po 1 040 km poti čez Pardubice, Brno in Břeclav, Bratislavo, Csorno in Ljubljano prispeli na Reko ob 08.56. RegioJet je dejal, da je to prva storitev, ki se izvaja skozi pet držav, in tudi prvič, da je pri izvajanju storitve tesno sodeloval z državnimi operaterji.

Začetek je trajal šest tednov v sodelovanju z nacionalnimi železnicami Hrvaške in Slovenije ter hrvaškim veleposlaništvom v Pragi.

RegioJet bo podoben prevoz opravljal naslednje poletje, prvi vlak pa je načrtovan maja 2021.