petek, 11. september 2020

[IRAN-IRAK] Iran je zamenjal izvajalca za ključni železniški projekt, ki je pripeljal do Iraka

 Iranska vlada je izbrala novega izvajalca za gradnjo ključnega železniškega podaljška na iraško ozemlje, viri pa so sporočili, da bo ponudnik za projekt zagotovil celotna finančna sredstva v vrednosti 100 milijonov evrov.



Poluradna tiskovna agencija ISNA je v sredo navedla višjega uradnika ministrstva za promet, da bo izbrano podjetje iz zasebnega sektorja hitreje končalo 33-kilometrsko železnico, ki bo končno povezala jugozahodno iransko mesto Shalamcheh z iraško Basro.

Abbas Khatibi je dejal, da podjetje namerava dela v Iraku naročiti iraškemu izvajalcu, da pospeši projekt in ga pravočasno zaključi.

Iranski prvi podpredsednik Es'haq Jahangiri je v torek sporočil, da je bila fundacija Mostazafan (MFJ) odstranjena iz iransko-iraškega železniškega projekta in zamenjana z družbo, imenovano Fadak Arzesh Afarinan.


MFJ, velika polvladna institucija, ki je bila v Iranu nagrajena s ključnimi gradbenimi projekti, naj bi zagotovila 60 odstotkov finančnih sredstev za železniški projekt v Iraku, za ostalo pa je odgovorna iranska vlada.

Poročila iz julija kažejo, da so bile za napredek iransko-iraške železnice odpravljene ovire, projekt, ki je od leta 2014 zastajal zaradi varnostnih razmer v Iraku.

17-kilometrski odsek železnice znotraj iranskega ozemlja, ki se konča v Shalamchah, je že zgrajen.  

Ko bo projekt končan, bi močno spodbudil trgovino in potovanja potnikov med Iranom in Irakom, medtem ko bi imel večje posledice za države v regiji.