torek, 8. oktober 2019

[SLO-SŽ] Prve nove vlake Stadler Slovenske železnice dobijo konec decembra 2019, a v vozni red bodo vključeni v letu 2020

Potniki in najverjetneje tudi na Slovenskih železnicah nestrpno čakajo prihod novih potniških vlakov Stadler. Čakanja na prve bo kot kaže konec še letos, a ne povsem, saj se bodo z njimi potniki zapeljali šele v letu 2020.



Prvi prihajajo dizelski vlaki

Kot so za Uporabno stran pojasnili na Slovenskih železnicah, bodo prve vlake dobili v drugi polovici decembra 2019. Del naročila 52-ih vlakov Stadler je tudi 21 enopodnih dizelskih (DMV) Stadler FLIRT potniških garnitur. Ti bodo imeli skupno kapaciteto 338 potnikov. 12 sedišč bo v 1. razredu, 159 sedišč v 2. razredu, stojišč pa bo 167. Na voljo bosta dve mesti za gibalno ovirane osebe ter 10 mest za kolesa.

Najprej na neelektrificiranih progah

Pri Slovenskih železnicah so dodali, da bodo iz tehnoloških razlogov najprej začeli voziti na progah, ki niso elektrificirane. To pomeni, da se bodo novih vlakov najprej razveselili potniki na progah Ljubljana – Kamnik in Ljubljana – Novo mesto. Ker pa bodo vlaki, tako dizelski kot električni, prihajali postopoma, bo tudi vključevanje v promet postopno.

Kdaj se bodo z novimi vlaki zapeljali prvi potniki?

Če je bilo do tukaj vse slišati super, pa se bo pri vključevanju vlakov v promet nekoliko zavleklo. Vlaki, ki želijo peljati po tirih v Republiki Sloveniji, in katerikoli drugi državi, morajo izpolnjevati določene pogoje v posamezni državi. Zato je z njimi in na njih treba izvesti določena testiranja. Madžarski MÁV-Start, ki uvaja dvonadstropne vlake Stadler Kiss, dobili jih bomo tudi v Sloveniji, je s testi začel avgusta letos, prve potnike pa bodo zapeljali februarja 2020. Pri Slovenskih železnicah so pojasnili, da bodo novi vlaki po pogodbi v vozni red vključeni do aprila 2020. Z njimi bodo najprej zamenjali del starejšega voznega parka, nato pa bodo novi vlaki vključeni v širjenje ponudbe povezav z vlakom.