četrtek, 4. april 2019

[ SLO-SŽ/Maribor] Železniški kolodvor po obnovi: En peron in dnevno dvajset vlakov več

Konec aprila se bo začela obnova glavnega železniškega kolodvora v Mariboru, ki bo trajala do septembra 2020.

Predvidoma konec aprila bodo SŽ-ŽGP, Pomgrad, Kolektor Koling in GH Holding pričeli gradbena dela pri obnovi glavnega železniškega kolodvora v Mariboru. Investitor prenove je direkcija za infrastrukturo, vrednost del pa znaša 55,5 milijona evrov - zraven prenove kolodvora bodo obnovili še železniško postajo Tezno in odsek proge Maribor-Počehova.

Prva dela so se sicer začela že januarja, ko so pričeli prvo fazo prenove postaje Tezno, na kateri bo po novem potekala večina tovornega prometa, zaradi česar je bilo treba nadgraditi tire za višje hitrosti in nosilnost. Dela na Teznem bodo ta mesec že končali, medtem ko bo prenova kolodvora trajala do septembra 2020.
Namesto dveh peronov bodo po novem na kolodvoru trije, zaradi česar bo po prenovi skozi postajo lahko dnevno peljalo 20 vlakov več. Ob tem bodo sanirali tudi avlo in jo ojačali s karbonskimi lamelami, prav tako tudi podhod do peronov, saj bodo proge po prenovi omogočale večjo nosilnost kompozicij in tudi večje hitrosti vlakov. Obstoječe stopnice iz podhoda do peronov bodo porušene, na perone bodo potniki po novem dostopali po tekočih stopnicah oziroma z dvigali.
​Prav tako bo olajšan dostop potnikom z veliko prtljage in funkcionalno oviranim osebam, saj bo zgrajena nova klančina prek obstoječih stopnic, ki bo povezala parkirišče pred postajo s podhodom. Obnovljeni in podaljšani podhod bo omogočil tudi dodatno povezavo proti MČ Melje - proti križišču Meljske ceste in Industrijske ulice. Sočasno z omenjenim bodo nadgradili oziroma zamenjali tudi tire in tirne naprave, velik del investicije pa predstavlja še nadgradnja signalno-varnostnih ter telekomunikacijskih naprav ter sanacija objektov ter električnih inštalacij, vključno z vozno mrežo.
Iz direkcije sporočajo, da se bodo izvajala tako, da bodo motnje v železniškem prometu čim manjše. Potniški promet bo nekoliko moten, bo pa poskrbljeno za ustrezno obveščanje ves čas gradnje. Blagajne v avli železniške postaje bodo predvidoma delovale nemoteno.