nedelja, 11. marec 2018

[ SLO - SŽ /Maribor] Korak bližje k 190-milijonski nadgradnji železniške proge

Leta 2022 boste lahko z vlakom v 45 minutah prišli do Gradca in v 2 in pol urah do Dunaja.


Vlada je včeraj na seji izdala uredbo o državnem prostorskem načrtu za železniško progo med Mariborom in Šentiljem, ki daje podlago za pripravo projektov za pridobitev gradbenega dovoljenja, poroča STA. Najprej je predvidena nadgradnja obstoječega tira, saj omenjena železniška proga ni več primerna, pozneje pa je načrtovana še gradnja drugega tira.  Projekt je na slovenski strani ocenjen na 190 milijonov evrov, s katerimi se bo povečala zmogljivost proge in skrajšal čas potovanja. Evropska unija bo krila 80 milijonov evrov, ostalo bo zagotovila Slovenija.

Ureditev odseka železniške proge Maribor-Šentilj

Z državnim prostorskim načrtom se načrtuje ureditev odseka železniške proge Maribor-Šentilj-državna meja z gradnjo drugega tira in predstavitvijo obstoječega tira na posameznih odsekih, z vsemi objekti, napravami in ureditvami, potrebnimi za nemoteno funkcioniranje železniške proge. Zaradi izgradnje drugega tira med Mariborom in Šentiljem pa bodo do leta 2021 zgradili tudi nov predor Pekel in viadukt Pesnica ter nadgradili železniške postaje Šentilj, Pesnica in Cirknica. 

Odprt razpis za nadgradnjo mariborske železniške postaje

Do ponedeljka, 12. marca, je odprt razpis za nadgradnjo mariborske železniške postaje, ki naj bi imela po novem tri perone. Kolodvor bo dobil popolnoma novo podobo; obstoječi podhod in avlo pred njim bodo sanirali in ojačali s karbonskimi lamelami, porušili bodo tudi stopnišče podhoda in stopnišči na otočnem peronu, ter postavili dvigala in dva para tekočih stopnic na obstoječa perona. 

Železniška proga Maribor-Šentilj bo zmogljivejša

Dobrih 15 kilometrov dolga proga Maribor-Šentilj je del glavne železniške proge številka 30 Zidani Most-Šentilj-državna meja. Je del baltsko-jadranskega koridorja in je tako pomembna povezava z Luko Koper.

Hitreje do Gradca in Dunaja

Cilj nadgradnje je, da se potovalni čas od Maribora do Gradca skrajša s sedanjih 70 minut na okoli 45 minutdo Dunaja pa iz 3 in pol ure na 2 in pol ure. Izboljšala se bo tudi nosilnost, in sicer na 22,5 tone na os.