sobota, 26. maj 2012

Slovenske železnice snubijo tržaško pristanišče

Slovenske železnice iščejo priložnosti za sodelovanje s tržaškim pristaniščem. Predsednik uprave Dušan Mes se je v torek o tem pogovarjal s predsednico pristaniške uprave v Trstu Marino Monassi, prisoten pa je bil tudi tržaški župan Roberto Cosolini.

  LJUBLJANA, TRST>“Iščemo nove poslovne možnosti,” pravi Dušan Mes. A poudarja, da je bil to šele prvi obisk: “In nič več kot to.” V Trstu resno ponudbo za sodelovanje iz Slovenije pričakujejo v prihodnjih dneh. A Mes je še previden. Ali bodo pogovori uspešni in bodo Slovenske železnice tudi zares zapeljale na tržaške pristaniške tire, se bo pokazalo v dveh ali treh mesecih, ocenjuje.

Na vprašanje, ali s sodelovanjem s Trstom želijo zmanjšati odvisnost od koprskega pristanišča, Mes odgovarja: “Ne, nikakor, gre za dodatne možnosti.”
V Trstu so pogovorom z vodstvom Slovenskih železnic posvetili veliko pozornosti. Pred nekaj meseci so v pristanišče poleg domačih železnic Trenitalia sprejeli že avstrijski Rail Cargo Austria, zanimanje iz Slovenije pa vidijo kot nov dokaz uspeha tržaškega pristanišča. Tržaški župan Roberto Cosolini je za tržaški časnik Il Piccolo povedal, da so ga vodilni iz Slovenskih železnic že pred nekaj meseci potipali, da bi želeli sodelovati s Trstom, in je njihovo prošnjo spravil do tržaške pristaniške uprave, ki jo vodi Marina Monassi. “Nova železniška ponudba je dobrodošla za razvoj pristanišča,” je Monassijeva povedala po srečanju z Dušanom Mesom in članoma uprave Igorjem Hribarjem in Milanom Jelencem. O ponudbi, ki jo pričakuje od Slovenskih železnic, pa bodo potem odločali posamezni operaterji, ki imajo koncesijo v pristanišču.