sreda, 8. december 2010

Železnice bo pomagal sanirati A. T. Kearney


Ministrstvo za promet je za sodelovanje pri sanaciji in reorganizaciji Slovenskih železnic na razpisu izbralo svetovalno družbo A. T. Kearney, ki bo za storitev zaračunala 1,2 milijona evrov.

Sanacija mora biti izvedena v 15 mesecih po podpisu pogodbe, nato pa bo sledilo polletno opazovalno obdobje spremljanja sanacijskih ukrepov. Pogodba za svetovanje je bila podpisana v teh dneh. Uspešnost izvedbe pogodbenih obveznosti je zavarovana z bančno garancijo, izplačane pa bodo na podlagi uspešnosti izvedbe petih faz v petih delih.

Razpis za svetovalca pri sanaciji je ministrstvo za promet objavilo januarja letos, pozneje pa so izvajalca del iskali s pogajanji. Edino merilo za izbor je bila cena storitve, naročnik pa je zato postavil precej visok vstopni prag za ponudnike. Od ponudnika svetovalnih storitev je ministrstvo za promet pričakovalo hiter preobrat v poslovanju, oblikovanje celostne rešitve za presežno delovno silo, razvoj in presoja strateških možnosti, preoblikovanje trenutno integriranega železniškega sistema in oblikovanje celovitega načrta za prestrukturiranje v skladu z načrti lastnika.

Zamik podpisa pogodbe zaradi vabila Mehdornu
Za javno naročilo so se poleg A. T. Kearneyja potegovali še družbe McKinsey & Company z Dunaja, Railstics iuz Weisbadna, Roland Berger Strategy Consultations z Dunaja in Deloitte Revizija iz Ljubljane. Že marca je bilo znano, da je najugodnejšo ponudbo oddal A. T. Kearney, a se je podpis pogodbe zavlekel, ker je premier Borut Pahor k sanaciji železnic povabil nekdanjega prvega moža Deutsche Bahna Hartmuta Mehdorna, ki se zavzema za ustanovitev holdinga Slovenskih železnic, Intereurope in Luke Koper.

A za zdaj še ni znano, če bo do oblikovanja holdinga res prišlo, saj je med sindikati zaposlenih v vseh treh družbah veliko nasprotovanja tej ideji. Vlada je, da bi odgovorila na nejasnosti, septembra pripravila konferenco o tej temi, ker so se pojavila še nova vprašanja, pa se je odločila, da bodo strokovnjaki pripravili odgovore na ključna vprašanja in organizirali novo konferenco, ki naj bi bila v drugi polovici decembra.