sobota, 4. december 2010

Kitajski potniški vlak vozil z rekordno hitrostjoKitajsko ministrstvo za železnice je sporočilo, da je eden od njihovih potniških vlakov podrl svetovni hitrostni rekord, saj je v testni vožnji dosegel hitrost 486,1 kilometra na uro.

Francoski hitri vlak TGV je sicer leta 2007 dosegel hitrost 574,8 kilometra na uro, vendar je šlo za eksperimentalno različico vlaka in posebej za to pripravljeno progo. Na Japonskem so leta 2003 dosegli hitrost 581 kilometrov na uro.

Kot poudarjajo Kitajci, omenjeni novi rekord velja za nepredelane konvencionalne oziroma komercialne vlake. Dosegli so ga na odseku še nastajajoče proge med Pekingom in Šanghajem.
Kitajska pospešeno gradi in nadgrajuje svoje železniško omrežje, saj se potrebe po prevozu povečujejo. Do leta 2020 nameravajo imeti 120.000 kilometrov prog.

Železniške oblasti so julija napovedale, da bo Kitajska porabila okrog 120 milijard dolarjev za podvojitev dolžine prog za hitre vlake do leta 2012. Hitro železniško povezavo med Pekingom in Šanghajem naj bi odprli prihodnje leto.