nedelja, 19. december 2010

V Španiji odprli novo progo hitrega vlaka

Španski kralj Juan Carlos in kraljica Sofija sta danes odprla novo železniško progo hitrega vlaka med prestolnico Madrid in Valencio ob Sredozemskem morju. Gradnja nove, slabih 400 kilometrov dolge proge, je stala 6,6 miljarde evrov. Za pot od Madrida do tretjega največjega španskega mesta bo tako potrebnih zgolj 90 minut


Španija je v preteklih letih investirala veliko sredstev v izgradnjo omrežja hitrih vlakov, ki sedaj povezujejo Madrid s sedmimi večjimi španskimi mesti, vključno z Barcelono, Malago in Valladolidom. Celotno omrežje prog znaša 1599 kilometrov.

Španija ima tako enega največjih in najsodobnejših železniških omrežij na svetu, je ob prihodu na novo železniško postajo v Valencii dejal 72-letni kralj. Odprtje nove proge je po njegovih besedah mejnik in prav v teh težkih časih pomemben znak, da lahko kljub krizi optimistično zremo v prihodnost.

Današnjega slovesnega odprtja so se poleg kraljevega para udeležil tudi španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero in številni španski politiki.

Hitri vlaki med Madridom in Valencio (AVE) dosežejo hitrost do 330 kilometrov na uro in z 90 minutami vožnje skrajšajo čas potovanja za polovico. Vlaki AVE naj bi vozili 15-krat na dan v obe smeri in nadomestili 55 odstotkov letov, 25 odstotkov voženj z avtomobilom in pet odstotkov voženj z avtobusom. "Železnica bo pripeljala Madrid do morja," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal španski prometni minister Jose Blanco.

Do leta 2015 namerava Španija razširiti omrežje hitrih vlakov na skupno 5500 kilometrov prog in povezati La Coruno na severozahodu z Murcio na jugovzhodu ter Sevillo na severozahodu z Bilbaom in San Sebastianom na severovzhodu. Večje omrežje hitrih vlakov od Španije bo po navedbah španskega prometnega ministrstva v svetu imela le še Kitajska.