nedelja, 21. november 2010

Vlak z radioaktivnim materialom že na poti proti Sloveniji


Ker Hrvaška in Ukrajina nista dovolili prevoza po njunem ozemlju, je bilo treba pot, ki sedaj pelje tudi mimo Slovenije, začrtati drugače.

Vlak iz Srbije, ki prevaža pošiljko radioaktivnega materiala, namenjenega v Rusijo, del poti pa bo opravil tudi prek Slovenije, je danes že prepotoval Madžarsko in je namenjen proti slovenski meji, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Tovor bo potoval do Luke Koper, odkoder ga bodo z ladjo odpeljali na tajno lokacijo v Rusijo.

Tovor z inštituta Vinča pri Beogradu je po Madžarski potoval v policijskem spremstvu. Kot poroča MTI, tovor prevažajo v 15 vagonih z opozorili o radioaktivni nevarnosti, preostalih pet vagonov pa je potniških.

Ker Hrvaška in Ukrajina nista dovolili prevoza po njunem ozemlju, je bilo treba pot, ki sedaj pelje tudi mimo Slovenije, začrtati drugače.

Slovenska uprava za jedrsko varnost je sicer pred tem preverila ustreznost vsebnikov za radioaktivni material in izdala dovoljenje za izvajanje sevalne dejavnosti ter dovoljenje za tranzit.

Kot so ob tem že v petek sporočili z ministrstva za okolje in prostor, pri prevozu ne bo nobenih vplivov na okolje ali prebivalstvo, opravljene pa bodo tudi potrebne nadzorne meritve. Točne ure in poteka prevoza zaradi zagotavljanja fizičnega varovanja pošiljke na ministrstvu ne želijo razkriti.

Pri prevozu bodo v celoti izpolnjeni vsi pogoji iz predpisov, ki urejajo prevoz nevarnega blaga ter varstvo pred sevanji in jedrsko varnost, pristojni organi pa bodo poskrbeli tudi za ustrezen nadzor. Za fizično varovanje bosta skrbela varnostna služba in policija, poudarjajo na ministrstvu za okolje.

Slovenska policija in ministrstvo za notranje zadeve sta izdelala oceno ogroženosti materiala med prevozom in potrdila načrt fizičnega varovanja, ki ga je izdelal prevoznik. V pripravljenosti bodo tudi službe, ki bi ukrepale v primeru morebitnih zapletov, še zagotavljajo na ministrstvu.