četrtek, 25. november 2010

PKP Intercity v Pendolino


Poljska: Ministrstvo za infrastrukturo z dne 24. 10. november podpisala letno pogodbo z PKP Intercity-em, ki bo zagotavljala storitve v oddaljene železniškem prometu. Vlada bo zagotovila začetne subvencije 240 milijonov zlotov v letu 2011, povečala za 1% inflacija vsako leto.

Dolgoročno pogodbo bo omogočilo PKP Intercity-in za sklenitev pogodbe za dobavo vlake z nagibno tehniko hitrosti do 230 km / h, z Alstom Transport. Operativni programi infrastrukturo in okolje v Evropski uniji, ki zagotavlja 200.000.000 € za pokritje polovice stroškov za 20 vlakov Pendolino, ostalo pa se financira s posojili Evropske investicijske banke.

Vendar pa je poljska Urada za konkurenco in varstvo potrošnikov izrazila pomisleke o pogodbi, ker je bila odobrena brez javnega razpisa. Vse PKP Intercity vlaki, ki so razvrščene kot zamenljive, celo tisti, ki bi se lahko potencialno uporablja na komercialni podlagi, kar pomeni, da so samodejno zaščitena od obveznosti razpisa. Evropska komisija je v preteklosti izrekel proti podobnih primerov v Španiji.