četrtek, 4. november 2010

Podzemni promet v Londonu stoji


Nova stavka je ohromila londonsko podzemno železnico

Stavka zaposlenih na londonski podzemni železnici, ki so v torek ob 20. uri začeli 24-urno stavko, je Londončanom povzročila precej težav pri prevozu po mestu. Po navedbah uradnikov je vozilo okoli 45 odstotkov vlakov, vendar pa ti na mnogih postajah podzemne železnice niso stali.

Stavka okoli 11.000 članov transportnih sindikatov RMT in TSSA, ker nasprotujejo načrtovanemu ukinjanju delovnih mest. Ukinili naj bi okoli 800 delovnih mest, predvsem v prodaji vozovnic, RMT pa opozarja, da bi lahko sčasoma odpustili okoli 2000 oz. 10 odstotkov zaposlenih.

To je že tretja stavka delavcev londonske podzemne železnice v zadnjih treh mesecih. Nova stavka je napovedana za 29. november.

Zaradi stavke je bilo zaprtih 100 oz. okoli četrtina postaj podzemne železnice, promet je bil oviran na skoraj vseh progah. Potniki so za vožnjo porabili precej več časa kot sicer, mnogi so se odločili za vožnjo z avtobusi, ki so bili zato prenatrpani.

Po uradnih podatkih upravljalca londonske podzemne železnice Transport for London je opoldne vozilo okoli 45 odstotkov vlakov. Po njihovih podatkih je možnost izposoje kolesa uporabilo 30 odstotkov več prebivalcev.