sobota, 20. november 2010

Jedrski odpadki na poti do Luke Koper


Poročali smo, da so včeraj iz Srbije odpravili tovor z radioaktivnimi odpadki, ki bo prek Madžarske potoval tudi po Sloveniji. Tovor z 32 tovornjakov so danes preložili na vlakovno kompozicijo in ob 6. uri je vlak odpeljal proti Madžarski. Okoljski minister Žarnič pravi, da tovor ni nevaren.

Okoljski minister Roko Žarnić je za 24ur.com povedal, da tovor ni nevaren za okolje in ljudi, vseeno pa se za prevoz čez državo nista odločili ne Ukrajina in ne Hrvaška. Jernej Stritar, direktor direkcije za jedrsko varnost na okoljskem ministrstvu, je za 24ur.com pojasnil, da gre tovor čez Slovenijo tudi zato, ker gre za najbolj enostavno in najhitrejšo rešitev.

Gre za jedrske odpadke z Instituta v Vinči pri Subotici. Konvoj 32 tovornjakov je vseskozi spremljal tudi policijski helikopter. Prav preletavanje helikopterja pa je med prebivalci Subotice povzročilo paniko.

Bližnji prebivalci tovarne Azatora so bili preplašeni, saj jih ni nihče obvestil o transport. Po preletu helikopterja so se na prizorišče pripeljale številne policijske patrulje. Nekateri prebivalci so celo zapustili mesto, saj niso vedeli kaj se dogaja.

Tovor naj bi jutri do 13. ure prispel do Luke Koper, kjer ga bodo natovorili na ladjo, nato pa odpravili proti Rusiji.