torek, 23. november 2010

Zapeljite se na slovitem Orient Ekspresu




V sklopu konca tedna, posvečenega sloviti pisateljici kriminalk Agathi Christie, so v Londonu razstavili obnovljen vagon vlaka Orient Express.

18 metrov dolg in 42 ton težek vagon, z imenom Zena, so izdelali leta 1928 v Birminghamu v slogu art decoja in je zdaj odprt za javnost, da lahko še navadni smrtniki izkusijo zlato dobo potovanj.

Vlak se je med nesmrtne zapisal z romanom Agathe Christie iz leta 1934, Umor na Orient Expressu, poroča Birmingham Mail. Vlak je vozil med Parizom in Carigradom med letoma 1883 in 1962, ko so ga ukinili zaradi nerentabilnosti. V njem se je prevažala vsa smetana tedanje visoke družbe: kronane glave, predsedniki, industrialci, evropsko plemstvo ...

Od Drakule do James Bonda
Vlak je slovel po svoji razkošnosti in je bil prizorišče najrazličnejših političnih ter vohunskih afer, ker so se v vlaku vozili visoki predstavniki rivalskih držav. V literaturi se je Orient Express sicer prvič pojavil leta 1897 v romanu Drakula Brama Stokerja, kjer lovec na vampirje Van Helsing potuje v Varno, da bi ujel Drakulo, ki je pobegnil iz Anglije.

Vlak ima glavno vlogo tudi v romanu Grahama Greena Istanbulski vlak, omenjen pa je tudi v romanu Iana Fleminga Iz Rusije z ljubeznijo.

Leta 1982 so ustanovili družbo Venice Simplon Orient Express, ki prevaža potnike na relaciji London-Benetke v restavriranih vagonih iz 20. in 30. let prejšnjega stoletja.

Agathino leto
Za ponovno obuditev vlaka se je odločila družba Orient-Express v sodelovanju z britanskim filmskim inštitutom ob 120. obletnici britanske literarne legende, da bi proslavila dediščino svetovno znane kraljice kriminalk.

Poleg vagona bodo Agatho Christie počastili še s filmskimi projekcijami, dogodki in dejavnostmi, vse skupaj pa bo le del celoletne proslave dela ene izmed najbolj cenjenih britanskih avtoric.