ponedeljek, 16. avgust 2021

[CZ-RGJ] RegioJet želi potovati iz Varšave na Dunaj in iz Nemčije na Hrvaško

 Načrti za zagon nočnega vlaka iz Varšave na Dunaj so se uresničili, doslej v obliki dopolnjenih dokumentov. Poleg tega je RegioJet v nemškem tisku obvestil o načrtovanem zagonu vlakov iz Berlina preko Češke v mesta v Sloveniji in na Hrvaškem. Oba vlaka naj bi začela konec leta 2022.



Urad za železniški promet je sporočil, da je RegioJet posodobil dokumente v zvezi z uvedbo komercialne potniške povezave na relaciji Warszawa Wschodnia - Wien Hbf. / Praha hl.n. - Vzhodna Varšava. Prevoznik je izjavil, da je pripravljen zagotoviti novo storitev potniškega prevoza od 11. decembra 2022 do 11. decembra 2027. RJ želi odhod iz Varšave Central ob 21:03 in prijavo na Dunaju ob 7:00 (povratna povezava z odhodom iz Dunaj ob 21:07 in prihod v Varšavo Central ob 7:02). Pot na Poljskem ne bi potekala skozi CMK, ampak skozi linijo 1, torej skozi mesta, kot so Koluszki, Piotrków Trybunalski in Częstochowa. Kljub temu bi bil čas potovanja na Dunaj veliko krajši od tistega, ki ga je mogoče dobiti z izbiro IC Chopin, ki trenutno deluje. Na vlaku je predvideno tudi dodajanje vagonov iz Przemyśla,

Zdaj Urad za železniški promet čaka en mesec, da odda vloge za preizkuse ekonomskega ravnovesja. To pomeni, da lahko prevozniki, ki že delujejo na tej progi (v tem primeru PKP Intercity), izrazijo svoje "toda" načrtom RegioJet.

Načrti RegioJeta vključujejo tudi novo pot iz Nemčije na Hrvaško. Trenutno češki operater pošilja vlake iz Prage na hrvaško obalo - do Reke in Splita. RegioJet pa bi rad odšel na Hrvaško s celoletno povezavo, manj osredotočen na turiste. Vlak bi iz nemške prestolnice vozil prek Dresdna, Prage, Dunaja in Gradca. Skupine vagonov bi se končale v Zagrebu na Hrvaškem ali v slovenski prestolnici Ljubljani. To bi pomenilo vrnitev prevoznika v to mesto. Lani bi ga lahko pripeljal z vlakom RegioJet iz Prage, vendar je zaradi spremembe poti na hrvaško obalo Slovenija sploh zaobšla.

Tiskovni predstavnik RegioJeta Aleš Ondrůj je nemške medije obvestil, da je bil odhod iz Berlina sprva načrtovan ob 18:43, prihod v Zagreb pa ob 9:30.