torek, 17. avgust 2021

[A-OeBB] Preskusi preklapljanja napetosti z Railjetom (in vektroni)

 16. maja 2021 so na postaji mejnega prehoda Spielfeld-Strass z železniškim grabljem in lokomotivami Taurus in Vectron potekali preklopni preskusi med napetostmi 15 kV 16,7 Hz in 3 kV DC. V ta namen je 15. maja Vectron 1293 038 iz depoja Wien-Matzleinsdorf v Gradec skupaj z Taurus 1216 011 in Vectron 1293 064 na zadnjem delu.

   Foto:Jure B.

Potem, ko je naslednje jutro vlak prepeljal iz Gradca v Spielfeld-Strass, so na slednji postaji izvedli preskuse, ki so jih sestavljali večkratni vožnji skozi stično točko 15/3 kV (v bližini stavbe postaje) z različnimi kombinacijami lokomotive. Preizkusi so bili mogoči, ker so potekali v nedeljo, ko je malo prometa. Po njihovem zaključku se je celoten vlak vrnil v Dunaj.

Linija od postaje Spielfeld-Strass se nadaljuje proti slovenski mejni postaji Šentilj, ki je oddaljena približno 4 km (državna meja je približno na pol poti po tem odseku), nato pa proti Mariboru. Priključna mreža na postaji Spielfeld-Strass je zasnovana po avstrijskih standardih. To je edina postaja v Avstriji s 3 kV DC daljnovodom (Brennero/Brenner, Tarvisio Boscoverde in Jesenice so v tujini).

   Foto: Jure B.

Poleg tega je možno celo preklopiti napetost zračnega voda s 15 kV 16,7 Hz na 3 kV DC v različnih delih postaje, čeprav se to redko uporablja, na primer pri zmanjševanju zamud vlakov, kjer lahko lokomotive naletijo na „tujo“ napetost oddelkov.