nedelja, 29. avgust 2021

[CH/D-SBB/DB] Iz Züricha v München hitreje

 Ko se vozni red SBB decembra spremeni, bi morala biti polovica vlakov EuroCity iz Zurich Hb v Münchnu za 3h in 30 minut hitrejša.



S prihajajočo spremembo voznega reda 12. decembra 2021 želi SBB potnike hitreje pripeljati v München - sprva na treh od šestih povezav. Namesto prejšnjih 4 ur bi morali biti vlaki EuroCity v metropoli bele klobase čez 3 ure in 30 minut. Predvidoma od pomladi 2022 bodo vsi vlaki na progi vozili po novem času.

Po objavi SBB je za zamudo odgovoren tekoči postopek odobritve novega sistema za nadzor vlakov na vlakih Astoro. Za skrajšanje časa potovanja med Zürichom in Münchnom morajo biti tovrstni vlaki opremljeni s sistemom za nadzor vlakov ETCS Baseline 3. To omogoča krajši čas ustavljanja na mejnih postajah.

Astoro je eno prvih vozil, ki je šlo skozi nov postopek registracije. Dobavitelj Alstom prevzame odobritev SBB s petimi organi pod vodstvom železniške agencije EU ERA. Integracija novega sistema za nadzor vlakov v obstoječe vozilo in izdelava ustreznih dokazov sta se izkazali za bolj zapleteno, kot je pričakoval SBB, zato so bili dokumenti o odobritvi predloženi pozneje, kot je bilo načrtovano.

Predvideno je, da bodo od pomladi 2022 vsi vlaki med Zürichom in Münchnom lahko vozili v obe smeri neposredno in v treh urah in pol. V prehodnem obdobju med spremembo voznega reda decembra 2021 in spomladi 2022 prenova vlakov Astoro pomeni, da bosta v času izven prometnih konic med Zürichom, St. Gallenom in St. Margrethenom delovali dve manj neposredni povezavi v vsaki smeri; Popotniki morajo nato spremeniti vlake v St. Margrethen.