ponedeljek, 23. avgust 2021

[CZ-CZtrain] CZTrain - novi češki najemodajalec

 Pod popolnim imenom CZT CZTrain s sedežem v Prahi je bil ustanovljen nov najemodajalec sodobnega vlečnega sistema na Češkem. Dejansko je začela delovati maja, vendar je ostala precej nevidna vse do 10. avgusta 2021, ko se je pojavila prva njena lokomotiva z logotipom podjetja.



Flota CZTraina zdaj vključuje tri vectrone, najete pri ELL, 193 222, 725 in 830. Glavni cilj je trg kratkoročnih najemov za tovorne prevoznike, vendar sta v tem trenutku dva vectrona najeta pri RegioJetu, eden od njih do konca avgusta 2021, drugo do konca novembra 2021.

V prihodnosti namerava CZTrain najeti tudi voznike in pridobiti dovoljenje železniškega prevoznika za češko omrežje. CZTrain sta ustanovila dva nekdanja uslužbenca LokoTraina, uveljavljenega češkega podjetja, ki deluje na istem trgu. Eden od ustanoviteljev CZTraina je njegov 50 -odstotni lastnik, drugo polovico lastništva pa ima Graveolents. Slednji je pravzaprav le tihi spremljevalec, vendar je edini lastnik slovaškega operaterja IG Rail, naslednika SŽDS.