sreda, 21. oktober 2020

[ITA-FS] Nova vlaka v bolnišnici v Italiji

 ITALIJA: Demonstrator dokazov koncepta bolnišničnega vlaka bo razvit in preizkušen v okviru projekta, ki ga financira Evropska vesoljska agencija.

Projekt Intensive Care Unit Train združuje nacionalnega železniškega operaterja Trenitalia, regijo Puglia in tehnološko družbo Angel Group, ki vključuje vesoljski strokovnjak SITAEL, dobavitelja železnic MerMec in druga podjetja v skupini, kot so inženiring EikonTech, podjetje za kibernetsko varnost Brightcyde in njihov partner Skycomm.



Trenitalia naj bi za preizkuse zagotovila dva običajna avtobusa in dostop do železniških naprav. Grafika, izdelana v okviru ponudbe za projekt ICUTRAIN, prikazuje koncept, ki temelji na avtobusih za visoke hitrosti, toda Angel Group je za Railway Gazette International dejal, da bodo v začetnem preskusu uporabljali običajna vozila, ki bodo lahko delovala po Evropi.

Podjetja Angel Group bodo enega trenerja opremila kot "pametnega medicinskega trenerja" s satelitskimi komunikacijami, kibernetsko varnostjo in tehnologijami umetne inteligence, da bodo olajšale medicinsko analizo na daljavo in posvetovanja v gibanju, kar bo omogočilo hitro zdravstveno osebje na krovu. Regija Apulija bo zagotovila medicinsko opremo.

Drugo vozilo bo med preizkusi, ki so načrtovani za prvo polovico leta 2021, uporabljeno kot podporni vagon.



Projekt bolnišničnega vlaka je bil izbran med 130 idejami, oddanimi na razpis ESA za uporabo vesoljske tehnologije med izbruhom Covid-19. Tekmovanje je bilo organizirano v okviru vesoljskega programa ESA, sponzorirala pa ga je italijanska vesoljska agencija ASI.

Predlagatelji predvidevajo, da bi se z bolnišničnim vlakom lahko hitro, varno in po razumnih stroških prevažali bolniki, ki potrebujejo specialistično oskrbo. Ustrezno opremljena vozila bi lahko delovala tudi kot poljske bolnišnice za reševanje, ki jih po Evropi pošiljajo na prizorišča izrednih razmer, kot so potresi in poplave.