sobota, 31. oktober 2020

[CZ-ČD] ČD Cargo je objavil razpis za do 26 lokomotiv

 ČEŠKI tovorni operater ČD Cargo je objavil razpis za dobavo do 26 novih električnih lokomotiv za opravljanje mednarodnih tovornih storitev, večina pa naj bi bila dobavljena do konca leta 2022.



Razpis je sestavljen iz štirih ločenih paketov, ki zajemajo posebne vrste lokomotiv. Potencialni dobavitelji lahko oddajo delno ponudbo za enega ali nekatere pakete ali celotno ponudbo, ki zajema vse. Rok za oddajo prispevkov je 18. november.

Vse lokomotive v razpisu morajo biti opremljene s signalizacijo osnovne ravni 3 ETCS 2. stopnje, v skladu s češko strategijo uvajanja ETCS .

Sklop 1 zajema dobavo začetne serije šestih štiriosnih večsistemskih lokomotiv ac / dc z največjo hitrostjo 140 km / h, ki bo dostavljena do sredine leta 2022.

Lokomotive bodo sprva uporabljale za izvajanje storitev na Češkem, v Avstriji, Nemčiji in na Poljskem, madžarske in slovaške službe ČD Cargo pa šest mesecev po uvedbi.

Paket vključuje možnost za štiri dodatne lokomotive te vrste, ki jih je treba naročiti v šestih mesecih od dostave prve lokomotive v začetni seriji, za dostavo do konca leta 2023.

Sklop 2 zajema naročilo štirih štiriosnih lokomotiv z največjo hitrostjo 140 km / h, ki lahko obratujejo z izmeničnim tokom, in bo sprva uporabljen za upravljanje linij ČD Cargo na Češkem, v Avstriji in Nemčiji, pred uvedbo na Madžarskem Slovaška pa šest mesecev pozneje. Naročilo mora biti izpolnjeno do konca leta 2022.

Sklop 3, najmanjši paket, zajema dve lokomotivi s štirimi osmi, opremljene z dizelskim motorjem za obratovanje na zadnji milji. Lokomotive bodo lahko dosegle hitrost 140 km / h, sprva pa se bodo po šestih mesecih uporabljale na Češkem, v Avstriji in Nemčiji ter na Madžarskem in Slovaškem. Lokomotive bodo dostavljene do konca leta 2022.

Sklop 4 zajema začetno dobavo štirih šestosnih večsistemskih lokomotiv ac / dc z zmogljivostjo 120 km / h, ki bodo dostavljene do konca leta 2025. Lokomotive bodo sprva služile za izvajanje storitev na Češkem, v Avstriji, Nemčiji in na Slovaškem. , na Madžarskem in Poljskem pa bo predstavljen šest mesecev pozneje.

Poleg tega paket vključuje možnost do šestih nadaljnjih lokomotiv, za katere je treba naročilo potrditi v šestih mesecih od dostave prve enote. Dostava teh lokomotiv bo končana do leta 2027. Pogodba vključuje tudi možnost namestitve dizelskih motorjev v vozni park v dveh letih po podpisu pogodbe.

Razpis sledi potrditvi ČD Cargo za poslovanje na Slovaškem , ki je bila objavljena junija, in Madžarske, ki je bila objavljena 1. oktobra.

Naročila so del celovitega programa obnove voznega parka ČD Cargo, ki vključuje naročilo 50 lokomotiv EffiShunter 1000-M podjetja CZ Loco. Operater ima z Bombardierjem tudi odprto možnost dobave do 40 lokomotiv Traxx MS3 od leta 2022 dalje.