ponedeljek, 30. december 2019

[UKR-UŽ] Kijev: Ukrajinski vlak je šel na pot proti letališču Borispol

Prvi vlak ukrajinske proizvodnje je šel na pot "Boryspilian express", ki je povezal potniško postajo Kijev z letališčem Boryspil. Hkrati je milijonski potnik povezavo uporabil. Ukrajinske železnice razmišljajo o elektrifikaciji proge.


Do nedavnega so povezavo do letališča Boryspil opravljali samo železniški avtobusi proizvajalca Bydgoszcz Pesa. Zdaj je novo pot dizelsko vozilo DPKr-3, proizvedeno v tovarni KWBZ v Krzemieńczuk. Sestavljen je iz treh delov in lahko sprejme 470 potnikov, od tega 170 v sedečih sedežih.

Sestava v vrednosti 177 milijonov grivna (približno 28,5 milijona PLN) je bila preizkušena na relaciji Kijev - Ternopil - Kremenčuk. Od petka, 27. decembra, je služil na poti do letališča v Kijevu. - Sovpadla sta dva dogodka: milijonti potnik Borispoljeve ekspresne in odhod novega vozila z zgorevanjem. Povezava je zelo priljubljena v času hitenja, ko niti dvojne enote niso dovolj. Zahvaljujoč novemu vozilu bomo lahko zadovoljili veliko povpraševanje. To je prvi vlak v tej konfiguraciji. Po testiranju se bomo odločili za nadaljnje nakupe - nakazuje vodja UZ Jewhen Krawcow.

Kot navaja predsednik, Ukrzaliznycia in ukrajinsko ministrstvo za analizo analizirata možnost elektrifikacije poti do letališča. - Elektrifikacija bo vlakom, ki se trenutno uporabljajo na tej progi, omogočila prevoz v regijah. Na primer, nov vlak, ki ga usmerjamo v promet, bi lahko uporabil na progi Černivci - Lvov, kjer je že veliko polnjenje - pravi Krawcow.

Železniška povezava, ki povezuje glavno železniško postajo v Kijevu in postajo Darnyca z letališčem Boryspil, je bila vzpostavljena 30. novembra 2018. To je bilo mogoče zahvaljujoč dodatku skoraj 4 km hitre železnice in ploščadi dvorane na letališču. Od takrat je bilo narejenih že več kot 11.000 tečaji.

Trenutno je na relaciji Boryspilian express stroj opravljenih 58 povezav na dan. Največ potnikov je bilo prepeljanih avgusta in septembra 2019 - 98,2 tisoč. in 107,6 tisoč potniki. 27. decembra so prepeljali milijonski potnik. Tečaji št. 842 na 17:50 iz Kijeva in št. 845 ob 19:17 z letališča. Trenutno se na postajališču Wydubyczi gradi nova ploščad, ki bo omogočala prevoze na progo metro Syrećko-Peczerśka.