torek, 29. januar 2019

[ EU- Alstom/Siemens] Evropska komisija odobrila posodobljen predlog podjetja Siemens Alstom

SIEMENS ALSTOM: Siemensova mobilnost in Alstom sta predložila revidiran predlog za obravnavo pomislekov Evropske komisije glede konkurence glede predlagane združitve.

To se zgodi ob široko razširjenih poročilih, da lahko Komisija ustavi predlagano združitev, ko bo končno odločitev sprejela 18. februarja.
28. januarja je Alstom povedal, da so podjetja "nadaljevala dialog" s Komisijo že od decembra, ko so predložila svoj prvi predlog za obravnavo njegovih pomislekov. Zato so se odločili, da bodo še naprej spreminjali svoje predlagane ukrepe, da bi odgovorili na pomisleke, ki so jih sprožile povratne informacije s tržnega preskušanja.
Železniški in regulativni organi so najbolj vzbudili zaskrbljujoč element združitve, saj bi združeni subjekt imel približno trikrat več tržnega deleža svojega najbližjega konkurenta v sektorju z visokimi ovirami za vstop na trg.
Alstom je dejal, da spremenjeni predlog „ohranja industrijsko in gospodarsko vrednost posla“, zajete dejavnosti pa bi še vedno predstavljale približno 4% prodaje združenega podjetja. V predlogu je navedeno, da vključuje sporazume o prodaji signalnih sredstev in licenciranju proizvodnje tehnologije Siemensovih hitrih vlakov.
„Vendar še vedno ni gotovosti, da bo vsebina tega svežnja zadostovala za ublažitev pomislekov Komisije“, so opozorila podjetja.
V odgovor na najnovejši predlog je francoski minister za gospodarstvo in finance Bruno Le Maire dejal: „Alstom in Siemens sta Evropski komisiji pravkar podelila nove ugodnosti za združitev in ustvarjanje svetovnega prvaka v železniškem prometu. Zdaj ni ničesar, kar bi upravičilo zavrnitev združitve s strani Evropske komisije “.