sobota, 24. februar 2018

[ UK - BR ] novo mreža železniških itd...

Združeno kraljestvo: 20. februarja je bil sprejem v parlamentu uradni začetek raziskovalne in inovacijske mreže Združenega kraljestva, ki združuje železniška telesa in osem univerz. S finančnim paketom v višini 92 milijonov GBP bodo ti partnerji sodelovali pri oblikovanju štirih odličnih centrov "svetovnega razreda", ki se osredotočajo na železniški vozni park, infrastrukturo, digitalne sisteme in preskušanje.

Štirje centri podpirajo industrijski partnerji, da bi zagotovili "vodilne svetovne raziskave od začetka do tržne uporabe za Združeno kraljestvo in svetovne trge", pravi UKRRIN. Naložbe v napredne razvojne, simulacijske in testne objekte naj bi omogočile hitrejše komercializacijo novih izdelkov in storitev, hkrati pa podpirale stališče Združenega kraljestva kot "tehnološkega voditelja v železniškem prometu".
Od štirih centrov so tri akademske ustanove. Center odličnosti v digitalnih sistemih vodi Univerza v Birminghamu; Center za infrastrukturo vodi Univerza v Southamptonu, ki sodeluje z univerzami Nottingham, Loughborough, Sheffield in Heriot-Watt; Center za tirna vozila usklajuje Univerza v Huddersfieldu s podporo Loughborough in Newcastle univerz. 
Poleg tega Center odličnosti pri preskušanju upravlja mrežni železniški promet prek svojih železniških inovacijskih in razvojnih centrov v sodelovanju z Transportom za London in Quinton Rail Technology Centerom v Long Marstonu.
UKRRIN ima štiri glavne cilje:
  • podpirati in graditi zmožnost sektorja železniškega sektorja v Združenem kraljestvu, da razvijajo, dobavljajo in uporabljajo nove tehnologije;
  • doseči spremembo stopenj naložb v železniške inovacije prek centrov za raziskave in razvoj v Združenem kraljestvu;
  • povečati produktivnost in uspešnost britanskega železniškega sektorja z inovacijami;
  • razviti strateške odnose z dobavno verigo, železniško industrijo in širšim prometnim sektorjem.
UKRRIN je bil ustanovljen po ponudbi v višini 28 milijonov dolarjev Svetu za financiranje visokega šolstva za Anglijo, ki bo podpirala ustanovitev centrov odličnosti. To financiranje podpira zavezanost 17 industrijskih partnerjev, vključno s Siemensom, Bombardierjem in Alstomom, da v naslednjih desetih letih vlagajo več kot 60 milijonov funtov na področju raziskav, razvoja in inovacij v teh centrih.
"UKRRIN univerzitetnim in železniškim partnerjem nudi priložnost, da oblikujejo globalno prihodnost železnic", je dejal prof. Clive Roberts, direktor Centra za raziskave in izobraževanje železnic v Birminghamu na univerzi v Birminghamu. "To je začetek inovativnega partnerstva in veselimo se krepitve Združenega kraljestva kot vodilnega svetovnega centra za železniške inovacije."