četrtek, 7. december 2017

[ SLO - SŽ ] V nedeljo novi vozni red v železniškem prometu

Novi vozni red Slovenskih železnic, ki bo začel veljati v nedeljo, 10. decembra, prinaša nekaj novosti tako v notranjem kot v mednarodnem potniškem prometu.

NOTRANJI PROMET

Hitreje med Ormožem, Ptujem in Mariborom

Določeni vlaki bodo na relaciji Ormož - Ptuj – Maribor vozili mimo Pragerskega, zato se bo potovanje med kraji skrajšalo za petnajst minut. Potniki, ki bodo na omenjenih vlakih potovali proti Celju, pa bodo lahko namesto na Pragerskem prestopili na postaji Rače. 

Boljše povezave med Novo Gorico, Jesenicami in Ljubljano

Po novem voznem redu bo imel mednarodni vlak iz Dobove v Beljak, ki iz Ljubljane odpelje ob 7.27, na Jesenicah takojšnjo povezavo z lokalnim vlakom proti Bohinjski Bistrici, Mostu na Soči in Novi Gorici. Poleti bo mogoče na obeh prepeljati tudi kolesa. 

Med Mariborom in Prevaljami ob sobotah več vlakov, tudi s povezavami v Avstrijo 

Popoldanska vlaka, ki sta doslej vozila med Mariborom in Prevaljami bosta po novem voznem redu svojo vožnjo podaljšala do Pliberka in tako vozila med Mariborom in Pliberkom v Avstriji. Na tej relaciji pa bosta med 23. junijem in 1. septembrom ob sobotah vozila dva para vlakov. Na postaji Pliberk v lahko potniki prestopijo na vlake do Celovca. S tem bomo zagotovili več možnosti za prevoz koles na priljubljeni Dravski kolesarski poti. Slovenske železnice pri tovrstni krepitvi turizma tesno sodelujejo z lokalnimi skupnostmi ter Regionalno razvojno agencijo za Koroško.  

Dodatna popoldanska postanka mednarodnega vlaka 210 v Brežicah in Krškem

Mednarodni vlak 210, ki vozi med Vinkovci in Beljakom, bo imel po novem postanek tudi v Brežicah, ob 13:46, ter v Krškem ob 13:53.  S tem bomo dijakom in drugim potnikom, ki se popoldne vračajo iz šole in dela, omogočili boljše možnosti za uporabo javnega prevoza. 

od 17. decembra do 1. januarja ter poleti nočni vlaki med Ljubljano, Celjem in Mariborom

Med Ljubljano, Celjem in Mariborom bodo od 17. decembra 2017 do 1. januarja 2018 ter prihodnje leto od 10. junija do 23. septembra vozili nočni vlaki. Vlak iz Ljubljane proti Mariboru bo odpeljal ob 00:45, iz Celja ob 2:08. Iz Maribora bo nočni vlak proti Ljubljani  odpeljal ob 1:15, iz Celja pa ob 2:14.  
Z nočnimi vlaki bomo še bolje povezali naši največji mesti in številnim obiskovalcem prireditev, ki jih ob koncu leta ter poleti pripravljajo v Mariboru in Ljubljani, omogočili varno pot domov. 

Brez postankov potniških vlakov na Verdu

Po novem voznem redu vlaki na postajališču Verd ne bodo imeli postankov.



MEDNARODNI PROMET


Italija

Tudi po novem voznem redu bodo med Ljubljano in Trstom dvakrat na dan vozili avtobusi. Iz Ljubljane do železniške postaje Trst avtobus odpelje vsak dan ob 7:40 in 15:25. S tržaške železniške postaje vozijo hitri vlaki La Frecce do Benetk, Firenc, Milana, Rima in drugih evropskih mest, tako, da je mogoče denimo do Rima pripotovati že v sedmih urah in pol, do Milana pa v dobrih šestih urah. Velika novost prihodnjega poletja pa bodo tudi vlaki, ki bodo iz Ljubljane vozili do Trsta, Benetk ter letališča Ronke pri Trstu.  

Avstrija

V Avstrijo vsak dan vozi več vlakov, in sicer: 
  • dvakrat na dan na relaciji Ljubljana – Laško - Celje – Maribor – Gradec – Dunaj. Vlaki imajo na Dunaju povezavo v Prago, Bratislavo in Varšavo,  
  • trikrat na dan na relaciji Ljubljana – Bled – Jesenice - Beljak – Salzburg,   
  • nočni vlak iz Ljubljane do Salzburga mimo Jesenic
  • iz Ljubljane v Innsbruck in Feldkirch
Na letališči Gradec in Dunaj
Z vlakom se lahko pripeljete do dunajskega letališča, pri čemer morate na Dunaju prestopiti. Med Mariborom in Gradcem pa vsak dan vozi tudi sedem parov vlakov, ki imajo povezavo do letališča Gradec.

Z vlakom na smučanje v Avstrijo
Dobre povezave z vlaki so tudi do smučarskih centrov Bad Gastein, Bischofshofen, St.Anton,  Kitzbühel in Schladming. 
Nove povezave med Mariborom in Celovcem
Po novem voznem redu bodo ob delavnikih trikrat na dan, poleti pa ob sobotah dvakrat na dan, vozili tudi vlaki iz Maribora do Pliberka, od koder so povezave z vlaki do Celovca. 

Nemčija

Med Ljubljano in Münchnom vozi več vlakov na dan. Ponoči vozi direktni vlak, čez dan pa dva pri katerih je treba prestopiti v Beljaku. Poleg teh pa med Zagrebom, Ljubljano in Münchnom oziroma Frankfurtom vozi tudi direktni Eurocity vlak. 
V Münchnu so dobre povezave z nemškimi mesti (Stuttgart, Köln, Hannover, Hamburg, Berlin …), drugimi evropskimi mesti (Pariz, Amsterdam, Bruselj …) ter hitrimi vlaki ICE, TGV in Thalys.  

Švica

Na relaciji Zagreb-Zidani Most-Ljubljana-Buchs-Sargans-Zürich vozi nočni EuroNight vlak, ki ima v svoji sestavi tudi vagone z ležalniki in spalniki. Vlak iz Ljubljane odpelje ob 21:10 in prispe v Zürich ob 9:20. 
Z omenjenim vlakom je mogoče obiskati: 
  • smučarski center St. Anton. Vlak prispe v St. Anton ob 6:08 in se v Ljubljano vrača ob 23:45. 
  • Liechtenstein, pri čemer je treba prestopiti na mestni avtobus na železniški postaji Buchs
  • St. Moritz, pri čemer je treba prestopiti na železniški postaji Sargans.
V Zürichu so povezave z vlaki do letališča in drugih švicarskih mest, kot so Bern, Ženeva, Basel …   


Srbija

Beograd
Poleg rednega vlaka, ki do Beograda vozi vsak dan, po novem voznem redu vozi od 10. decembra 2017 do  14. januarja 2018, ter od 24. junija do 17. septembra 2018 tudi nočni vlak z vagoni z ležalniki. V Beogradu so povezave z vlaki do Niša, Skopja, Soluna ter Podgorice, Bara in Sofije. 

Hrvaška

Zagreb
Med Ljubljano in Zagrebom vsak dan vozijo štirje direktni vlaki. Prav tako v Zagreb vozi tudi direktni vlak iz Maribora in Celja. 
Opatija – Reka
Proti Opatiji in Reki vsak dan vozita dva para vlakov, poleti pa bo mogoče brez prestopanja potovati tudi med Dunajem in Reko. 
Pazin-Kanfanar- Pula
Na relaciji Ljubljana-Divača-Buzet-Pazin-Kanfanar-Pula vsak dan vozijo regionalni vlaki. Od 21. aprila do 17. junija 2018 bo ob sobotah, nedeljah in praznikih, od 23. junija do 23. septembra pa vsak dan, poleg regionalnih vozil tudi mednarodni vlak »Istra«. 
Madžarska
Poleg InterCity vlaka Citadella, ki vsak dan vozi med Ljubljano, Celjem, Mursko Soboto, Veszpremom in Budimpešto, bo prihodnje poletje med Koprom in Budimpešto vozil tudi nočni vlak. 

Več informacij lahko dobite:

Potnikom priporočamo, da se pred potovanjem o vožnjah posameznih vlakov pozanimajo na železniških postajah.  
Vse podrobnosti o voznih redih si lahko od 10. decembra naprej preberete na spletni strani Slovenskih železnic, na kateri so objavljeni: