petek, 22. december 2017

[ BiH/ SRB- ZRS ] Kitajska družba za nadgradnjo železnice Republike Srpske

BOSNA: Železniška družba ŽRS v Republiki Srbski je mednarodni skupini za gospodarsko in tehnično sodelovanje kitajske Shandong dodelila pogodbo za posodobitev 104-kilometrske proge iz Banja Luke v Novi Grad in meje s Hrvaško na Dobrljinu. 

Sporazum je bil podpisan na robu šestega vrha voditeljev vlad Kitajske in srednje- in vzhodnoevropskih držav v Budimpešti prejšnji mesec. 
Projekt modernizacije v višini 241 milijonov EUR vključuje dvig največje hitrosti s 70 km / h na 120 km / h in nadgradnjo okoli 90 nivojskih prehodov na progi, ki se elektrificira na 25 kV 50 Hz in opravlja 60% tovornega prometa ŽRS. 
Medtem pa je Svetovna banka 7. decembra odobrila posojilo v višini 51,3 milijona EUR za posojilo v višini 32 milijonov evrov za podporo prestrukturiranju ŽRS za izboljšanje operativne učinkovitosti in finančne vzdržnosti.
Program ima tri komponente. Prvo je finančno prestrukturiranje, pri čemer je vlada entiteta pretvorila dolg v lastni kapital, da bi ŽRS razbremenil pretekle dolgove, ki izhajajo iz posojil za kapitalske naložbe, ki jih ne more povrniti. Druga komponenta je prestrukturiranje delovne sile, vključno s podporo in preusposabljanjem zaposlenih, ki so odpuščeni. Tretja komponenta je organizacijsko prestrukturiranje za oblikovanje korporativnega jedra in neodvisno upravljanih oddelkov za infrastrukturo in operacije, s sektorskim računovodstvom za tovorne in potniške dejavnosti.