nedelja, 4. september 2016

[ PARTY TRAINS - BASKETBALL ] Dih jemajoča akrobatska predstava na Solkanskem mostu

Pred 110 leti je bohinjska železnica povezala Jesenice s Trstom. Po njej še vedno vozi muzejska parna lokomotiva, ki so jo na največjem ločnem kamnitem mostu na svetu uporabili za dih jemajočo akrobatsko predstavo.

Slovenska akrobatska skupina Dunking Devils je na poseben način počastila visoka jubileja t. i. železne ceste. Današnji potniki na bohinjski železniški progi so tako lahko uživali v novem podvigu fantov - ti so zabijali že visoko nad reko Savo in v Alpah -, ki so nora zabijanja izvedli kar na vlaku na Solkanskem mostu, svetovnem rekorderju, ki se ponaša z največjim kamnitim lokom med železniškimi mostovi na svetu, meri kar 85 metrov.
Osrednja slovesnost v Solkanu
Ob 110. obletnici zgraditve Solkanskega mostu in bohinjske železniške proge, ki velja za eno izmed najslikovitejših v tem delu Evrope, so v Solkanu pripravili osrednjo slovesnost, ki se je je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, ki se je po bohinjski progi pripeljal z muzejskim vlakom.
Praznovanje se je začelo na Mostu na Soči, vožnja je trajala slabo uro, na Solkanskem mostu pa je potnike, kot rečeno, čakal nastop skupine Dunking Devils, ki je potnikom dobesedno vzel dih. Predsednik je nato na mostu pohvalil še nekaj lepot. "To je eden najlepših krajev naše domovine in mislim, da navdušuje slehernega, ki sem pride. Se mi zdi škoda, da več ljudi, tako naših kot tujcev, tega ne doživi."

Posebno doživetje
Vožnja po bohinjski progi je že zaradi naravnih lepot posebno doživetje. Na njej je več objektov tehnične in kulturne dediščine. V Bači pri Modreju je najvišji železniški most v Sloveniji. Podbrdo in Bohinjsko Bistrico povezuje najdaljši slovenski predor. Solkanski most je največji železniški kamniti most na svetu. Na progi je zgrajenih pet galerij in kar 65 mostov. Vse te znamenitosti so vpisane na poskusni seznam svetovne dediščine Unesco.