petek, 18. september 2015

[ SLO / CRO - SŽ / HŽ ] Vrnitev prebežnikov nazaj na Hrvaško, SŽ prekinil promet v Dobovi

Slovenska policija bo na Hrvaško v skladu s šengenskimi pravili vrnila 150 prebežnikov, ki so zvečer v Dobovo prispeli z mednarodnim vlakom.
Na železniški mejni prehod Dobova je zvečer ob 19.09prispel mednarodni vlak Beograd-Zagreb-Ljubljana-Zürich, na katerem je okoli 300 prebežnikov. Po mejnemu pregledu skupnih slovensko-hrvaških policijskih enot je bil 150 prebežnikom zavrnjen vstop v Slovenijo, ker niso imeli urejenih papirjev. Trije vagoni s prebežniki so tako napoteni nazaj na Hrvaško, kar je v skladu veljavnimi schengenskimi pravili. "Čakamo še, da Hrvaške železnice pripnejo posebne tri vagone, da odpeljejo migrante nazaj na Hrvaško," je čakanje na vrnitev prebežnikov za Odmeve pojasnil predstavnik obmejne policije v Dobovi.
Policijsko gledano so prebežnike ustavili Hrvati
"Pri skupni mejni kontroli, pri kateri hrvaški mejni organi najprej opravijo izstopno mejno kontrolo, so ugotovili, da približno 150 tujcev od 300 potnikov ne izpolnjuje pogojev za vstop v Republiko Slovenijo, zato jim niso dovolili izstopa iz Republike Hrvaške. Zato tudi nismo izvajali zavrnitvenih postopkov, ker so še vedno v postopku vračanja, kar morajo opraviti hrvaški organi. V najkrajšem mogočem času bomo tujce vrnili v Republiko Hrvaško," je ustavitev in vrnitev prebežnikov na Hrvaško obrazložil Anton Štubljar, vodja oddelka za državno mejo in tujce na Policijski upravi Novo mesto.
Slovenska policija je s pomočjo Hrvatov okoli 150 prebežnikov premestila v tri vagone, ki so bili za potrebe obmejnega pregleda premeščeni na drugi tir. Kljub večinoma urejenim in veljavnim dokumentom je policija vsem zavrnila vstop v Slovenijo, saj niso izpolnjevali pogojev za izstop iz Hrvaške.
Sprva veseli in zadovoljni prebežniki so ves čas obkoljeni s strani okoli 40 policistov, na železniško postajo je prišla tudi ekipa Rdečega križa. Iz vagonov so se občasno razlegali vzkliki prebežnikov, večinoma beguncev iz Sirije, ki so prosili za nadaljevanje poti proti obljubljeni Nemčiji. Vmes so s skandiranjem zahtevali vodo, za kar so slovenski organi potrebovali kar nekaj časa, da so jim dostavili pijačo. To so nato zavrnili, in čeprav so ženske želel priti do vode, so jim moški to preprečili, pa poroča STA.
Po poročanju STA-ja je bilo na vlaku 300 prebežnikov. 150 jih je imelo urejene papirje in so pot nadaljevali proti Beljaku.
Prekinjen železniški promet prek Dobove
Ob 21.52 bi moral v Dobovo pripeljati še zadnji mednarodni vlak dneva, ki je namenjen v München. A Slovenske železnice so se odločile za prekinitev potniškega prometa čez mejni prehod Dobova, tako da je vlak za München ostal na hrvaški strani meje. Nadaljnji vozni red še ni znan, so za STA povedali na Slovenskih železnicah, dnevno gre čez Dobovo po šest mednarodnih vlakov v obe smeri. Prekinitev prometa bo veljala do petka do 6. ure.
Beseda; RTV SLO 
-----------------------------
150 potnikov s prvega vlaka vrnili na Hrvaško, drugemu vlaku že v Zagrebu odklopili lokomotivo in ga izpraznili
Na slovensko-hrvaški meji v Dobovi so ustavili vlak, na katerem je bilo okoli 200 beguncev. Ker so ugotovili, da okoli 150 ljudi nima primernih papirjev, so vlak razdelili na dva dela. Begunci brez dokumentov so ostali na Hrvaškem. Slovenske železnice so v skladu z dogovorom med slovensko in hrvaško policijo prekinile potniški promet čez Dobovo.
Beseda; 24UR
SLIKA; RTV SLO + 24UR